USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

Karadeniz'de dutun pekmeze yolculuğu başladı

Bölgenin önemli ürünleri arasında yer alan dut, yöre kadınları tarafından geleneksel yöntemlerle pekmez yapılıyor.

20-07-2017 16:09
Google News

GİRESUN

Karadeniz Bölgesi'nin önemli ürünleri arasında yer alan dut, yöre kadınları tarafından geleneksel yöntemlerle pekmez haline getiriliyor.

Sağlık açısından çeşitli faydaları olduğu bilinen ve özellikle kış aylarında daha fazla tüketilen dut pekmezi, yılın bu döneminde hazırlanıyor.

"Şelek"ten süzülerek şırası alınıyor...

Yörede hemen hemen her evin bahçesinde dut ağacı bulunuyor. Aileler, ürünlerini farklı yöntemlerle pekmeze dönüştürüyor.

Yaş meyvenin pekmeze yolculuğu, dutun imece usulüyle toplanmasıyla başlıyor. Ağaç dalları, yere serilen örtü üzerine silkeleniyor. Bu şekilde toplanan dut, daha sonra kazanlara dökülüyor.

Ateşte kaynatılan dutun, ağaç dallarından örülmüş "şelek" adı verilen sepetlerden süzülerek şırası alınıyor. Tekrar kaynatılan şıra, tepsilere dökülerek güneşte bırakılıyor. Yaklaşık bir hafta bu şekilde bekletilen şıra, sıcağın etkisiyle kıvam kazanarak pekmez halini alıyor.

Pekmez hazırlamada kullanılan ikinci yöntem ise dutun daha uzun süre kaynatılmasını içeriyor. Kaynama işlemi ile kıvam alan pekmez, daha sonra muhafaza edileceği kaplara aktarılıyor.

"Dut pekmezi çok sağlıklı ve yıl boyunca tüketilebiliyor"

Şebinkarahisar ilçesinde yaklaşık 40 yıldır pekmez hazırlayan Müzeyyen Çiriş, dut pekmezinin yörenin vazgeçilmez ürünlerinden olduğunu söyledi.

İlçede hemen hemen her evde dut pekmezi hazırlandığını belirten Çiriş, "Hazırladığımız pekmezi hem kendimiz tüketiyoruz hem de satışını yapıyoruz. Dut pekmezi çok sağlıklı ve yıl boyunca tüketilebiliyor." dedi.

.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ