MUĞLA - Osman Akça
Muğla'nın Ortaca ilçesindeki Türkiye'nin ilk kaplumbağa rehabilitasyon merkezinde geçen yıl 50 binden fazla yerli ve yabancı ziyaretçiye bilgi aktarıldı.
Dünyaca ünlü İztuzu Plajı’nda bulunan Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde (DEKAMER) görevliler yaralı kaplumbağaların tedavi, bakım ve rehabilitasyonunu yapıyor. Merkeze gelen yerli ve yabancı turistler, caretta carettalar ile diğer deniz kaplumbağaları hakkında bilgilendiriliyor.
Ziyaretçiler bulunduktan 45 gün sonra ölen albino caretta caretta yavrusu ile yaralı bulunduktan iki yıl sonra ölen 3D çene protezli caretta caretta Akut-3'ün sergilendiği DEKAMER Deniz Kaplumbağaları Müzesine de ilgi gösteriyor.
DEKAMER Müdürü ve Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kaska, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezin hem deniz kaplumbağalarının tedavisi anlamında hem de gelen ziyaretçilere verilen bilgiler ile farkındalık oluşturduğunu söyledi.
Merkezin 10.00 -18.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olduğunu belirten Kaska, "DEKAMER'e İngiltere, Hollanda ve Almanya başta olmak üzere birçok ülkeden ziyaretçi geliyor. 2017 yılında 50 binin üzerinde ziyaretçiye birebir bilgi verildi. Merkezde görevli yaklaşık 40 kişilik gönüllü ekiple bunları başarıyoruz." dedi.
"Bu yıl 62 yaralı kaplumbağa tedavi altına alındı"DEKAMER alan sorumlusu Şenol Menzek de merkezde kış döneminde de kaplumbağaların tedavi ve rehabilitasyon çalışmalarının devam ettiğini vurguladı.
Amaçlarının kaplumbağaların tedavilerini tamamlayıp tekrar doğal ortamlarına kavuşturmak olduğuna işaret eden Menzek, şunları söyledi:
"Şu an iki caretta caretta ve bir Nil kaplumbağasının tedavisi devam ediyor. Bu yıl yaklaşık 62 kaplumbağa yaralı olarak merkezimize geldi. Yaralı kaplumbağaların neden yaralandığı, onların tedavileri için neler yaptığımızı açıklayarak ziyaretçilerimizi bilgilendiriyoruz."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com