USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

Kapadokya sirkesi 5 ülkede sofralara lezzet katıyor

Türkiye'nin en lezzetli üzümlerinin yetiştiği yörelerden Nevşehir'de, bağ bozumunda toplanan üzümler, Kapadokya'ya özgü kayadan oyma depolarda dinlendirildikten sonra fermente edilerek özel aromaya sahip sirkeye dönüştürülüyor.

Kapadokya sirkesi 5 ülkede sofralara lezzet katıyor
06-09-2019 19:07
Google News

Nevsehir

Nevşehir'de tamamen geleneksel yöntemlerle hazırlanan üzüm sirkesi, yurt içinin yanı sıra çeşitli ülkelerde sofralara lezzet katıyor.

İlkbaharda üzüm bağlarında çapa ve budama yaparak, kaliteli üzüm üretmeyi amaçlayan çiftçiler, ağustos ayının son haftasında başlanılan bağ bozumuyla aylarca emek verdikleri ürünlerini toplayıp alıcı firmalara satıyor.

Kamyonetlere yüklenen üzümlerden sirke yapımı için yola çıkanlar, Nevşehir'in Gülşehir ilçesindeki sirke fabrikasında sıkılıp şıra haline getirildikten sonra yöreye özgü tüf kayalar içine oyularak yapılan mahzenlerde 6 ay süreyle dinlenmeye bırakılıyor.

Daha sonra, içinde gürgen ağacından yapılan sirke bakterilerini barındıran talaşların bulunduğu sirke tanklarına alınan ürün, fermantasyonun ardından şişelenip, paketleniyor.

Doğallıktan taviz vermemek adına içinde hiçbir kimyevi katkı maddesi bulunmayan sirke, lezzet ve aroma yönünden zenginliği nedeniyle tercih edildiği ülkelere sevk ediliyor.

Bölgede geleneksel yöntemlerle sirke üretimi yapan tesisin sahibi Mehmet Armağan, yaklaşık 10 yıldır sirke ürettiklerini, yörenin üzümlerini oyma depolarda kayaların içinde bekleterek farklı bir aroma elde ettiklerini belirtti.

Armağan, "Kapadokya yöresinde yetişen üzümler, çiftçiler tarafından toplandıktan sonra fabrikamıza geliyor. Preslerde sıkıldıktan sonra kayadan oyma mahzenlerde stabil sıcaklıkta fermantasyona bırakılıp dinlendirildikten sonra sirke sürecine başlıyoruz.

Bölgemizde kırsal alanda susuz üreticilikle üzüm yetiştirildiği için aroma yönünde zengin oluyor." dedi.

Erciyes ve Hasan Dağı'nın milyonlarca yıl önce püskürttüğü lavların zamanla oluşturduğu tüf kayaları oyarak yaptıkları doğal depoların, sirke üretimini kolaylaştırdığını anlatan Armağan, hem geleneksel mayalama yöntemi hem de kaya mahzenleri nedeniyle Kapadokya sirkesi olarak coğrafi işaret alınabilmesi için çalışma yaptıklarını dile getirdi.

Yılda ortalama 3 bin ton sirke ürettiklerini aktaran Armağan, en çok ihracatı Suudi Arabistan'a gerçekleştirdiklerini, aracılar vasıtası ile de ABD, Almanya, İngiltere ve Finlandiya'ya sirke satışı yaptıklarını söyledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ