İSTANBUL(AA) - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Kanada İş Konseyi Başkanı Osman Okyay, uzay, nükleer gibi alanlarda da iş birlikleri olabileceğini bildirdi.
Osman Okyay, gündemdeki gelişmelere ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye ile ABD arasında vize işlemlerinin askıya alınmasının ardından gündeme gelen Kanada'nın da Türkiye'ye karşı aynı tutumu sergileyeceği iddialarına ilişkin Okyay, Türkiye ve ABD'nin eskiye dayanan müttefikliği bulunduğunu ifade ederek, "Bu tip krizlerin geçici olduğunu düşünüyorum. Yakın zamanda bir çözüme ulaşacağını tahmin ediyorum." dedi.
Okyay, diğer ülkelerin de aynı tutumu sergileyeceğine yönelik bir duyum almadığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dün konferansımıza katılan Kanada'nın Ankara Büyükelçisi (Chris Cooter), yaptığı konuşmada son derece pozitif mesajlar verdi. Hatta Türkiye'yi bizden daha çok methetti. Bunlar önemli sinyaller ve Kanada gibi bir ülke Türkiye'nin geleceğine güveniyorsa bu son derece olumlu bir gelişme. Kanada ve Türkiye bir araya gelerek çok güzel işler yapabilecek ülkeler. Coğrafi uzaklık etkili oluyor. Kanada'nın dış ticaretinin yüzde 70'den fazlası ABD ile oluyor. Hemen sınırında dünyanın en büyük ekonomisi var. O ekonomi ile ticaret yapmak işlerine geliyor. Aslında Kanada'nın bu noktada tek ülkeye bağımlılık gibi ciddi sıkıntısı bulunuyor. Kanada dışarıda başka ülkelerle iş birliklerini artırmak zorunda, bunu biliyorlar."
Osman Okyay, Kanada'nın, yüzünü başka ülkelere çevirdiğinde, ticaret yapacağı ülkelerden birinin de Türkiye olduğunu, Türkiye'nin önemli bir potansiyeli bulunduğunu, bu potansiyelin dışarıdan bakıldığında daha iyi görüldüğünü söyledi.
"Havacılık sanayisinde enteresan bir iş birliği olabilir"Türkiye-Kanada İş Konseyi Başkanı Okyay, havacılık sanayisinde enteresan bir iş birliği olabileceğini belirterek, "Bombardier' diye Kanadalıların çok önemli bir sivil uçak üreticisi var. Onlarla iş birliği söz konusu olabilir. Bu iş birliği satın alma değil, olası bir ortaklık, beraber üretim vesaire... Ayrıca, uzay, nükleer gibi alanlarda da iş birlikleri olabilir. Burada her iki ülkenin iş dünyasının ne kadar aktif olacağı çok önemli. Birlikte üçüncü ülkelerle iş birlikleri yapılabilir. Biz bunu başka ülkelerle yapıyoruz." şeklinde konuştu.
Muhabir: Elif Ferhan Yeşilyurt