USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yerel haber-Şirket Haber

Kalyon Holding'in SCADA Mimari Tasarım Yarışması sonuçlandı

"Karapınar Güneş Enerjisi Santrali, tamamlandığında 3,5 milyon adet panelle 1.000 megavat üretim kapasitesine sahip olacak."

Kalyon Holding'in SCADA Mimari Tasarım Yarışması sonuçlandı
08-04-2021 16:16
Google News

Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, Karapınar Güneş Enerjisi Santrali'nin, tamamlandığında 3,5 milyon adet panelle 1.000 megavat üretim kapasitesine sahip olacağını belirterek, "2 bin 600 futbol sahası genişliğinde bir alana yayılacak ve Türkiye'nin uzaydan görülebilen ilk yapısı olacak. Ülkemizin toplam enerji üretiminde güneş enerjisinin payını yüzde 20 artıracak." dedi.

Kalyon Holding tarafından 1 milyar dolar yatırımla kurulan Karapınar Güneş Santrali'nin Denetleme, Kontrol ve Veri Merkezi (SCADA) için açılan mimari tasarım yarışması sonuçlandı.

20 milyon metrekarelik alana kurulan ve tamamlandığında dünyanın en büyük güneş enerjisi üretim merkezleri arasında yerini alacak Karapınar Güneş Enerjisi Santrali'nin SCADA Merkezi binası için Kalyon Holding ve Türkiye Tasarım Vakfı iş birliğiyle açılan yarışmada dereceye giren projeler açıklandı.

Türkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji projesinin yönetim binası için düzenlenen yarışmada, Türkiye'nin önemli mimarlık ofisleri tarafından hazırlanan 61 proje yarıştı.

Katılan projelerin yenilenebilir enerjinin önemine ve geleceğine vurgu yapabilecek ikonik bir bina tasarımı hedefiyle mekansal bütünlük, yenilik, özgünlük, estetik ve uygulanabilirlik yönünden değerlendirildiği yarışmada, Yüksek Mimar Caner Bilgin ve Mimar Begüm Yılmaz Bilgin'in "Vaha" isimli projesi birincilik ödülüne layık görüldü.

"Toprak Kule" isimli proje ikinci, "İçgüdü" isimli proje yarışmada üçüncü olurken, "Yer Gök Arası", "Güneş Yolu", "Çeper", "logos", "Tepe", "Solark", "Çatlak", "Vaha 2" ve "Zeroone" isimli projeler ise yarışmada dereceye giren diğer çalışmalar olarak belirlendi.

Birincilik ödülünü alan "Vaha" projesine uygun şekilde inşa edilecek SCADA Merkezi, Karapınar Güneş Enerjisi Santrali'nin yönetim binası olmanın yanı sıra bilim insanlarının ve öğrencilerin bir araya geldiği bir bilgi ve teknoloji merkezi olarak da hizmet verecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ