USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

"Kalp ve damar cerrahisinde başarı oranı arttı"

- Medicana International İstanbul Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Bilal, son dönemde yaşanan gelişmeler sayesinde kalp ve damar cerrahisi ameliyatlarında başarı oranlarının yükseldiğini ifade etti

07-10-2017 15:51
Google News

İSTANBUL (AA) - Medicana International İstanbul Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal, kalp ve damar cerrahisinde tedavi başarı oranlarının yükseldiğini bildirdi.

Kalp ve damar cerrahisinde son dönemdeki gelişmeler hakkında yazılı açıklama yapan Bilal, özellikle son 10-15 yıl içerisinde büyük gelişmeler yaşandığını bildirdi.

Başlıklar halinde sıralandığında birinci grupta kalp yetersizliği tedavisi için sağlanan gelişmeler, ikinci grupta kalp kapak hastalığındaki yenilikler, üçüncü grupta kalp ameliyatlarının daha küçük insizyonlar ile yapılmasına imkan veren çalışmalar ve dördüncü grupta ise aort damarı hastalıkları alanında elde edilen gelişmelerin sayılabileceğini dile getiren Bilal, şunları kaydetti:

"Bunlar sayesinde ameliyatların başarı oranı yükseldi. Ayrıca çocuk kalp cerrahisinde de önemli adımlar atıldı. Bu çalışmalar sonucunda; başarı oranı düşük olan bazı kalp hastalıklarında yüzde 90'lara varan başarı düzeyi yakalanmaya başlandı."

Bilal, hayvanlardan doku ve organ nakli konusunda ise burada iki büyük problem olduğunu ifade etti. Bunlardan birincisinin, insanın bağışıklık sisteminin verdiği reaksiyon olduğunu aktaran Bilal, şunları kaydetti:

"Bu, şimdiye kadar takılan organın yitirilmesine yol açıyordu, ancak artık bunun için yapılan çalışmalar var. Bu çalışmalarla hayvanların genleri modifiye ediliyor, yani insanın reaksiyon vermeyeceği ve vücuda nakledilebilecek şekle dönüştürülüyor.

Diğer problem ise hayvanlardan insanlara geçebilecek hastalıklar. Bizim şu anda teşhis edemediğimiz birçok enfeksiyon hastalığı hayvanların vücudunda mevcut olabilir ve bunlar insana geçtikten sonra ciddi sorunlar yaratabilir. Yeni yapılan çalışmalarda hayvanların genlerinden retro virüslerin temizlenmesi konusunda başarı elde edildi ve gerçekten de önemli bir aşama kaydedildi."


- Endoskopik ve robotik cerrahi


Endoskopik ve robotik cerrahinin giderek daha yaygın şekilde kullanıldığını belirten Bilal, kalp hastalıklarının bir kısmının bu yöntemlerle tedavi edilebildiğini dile getirdi. Bilal, şu açıklamalarda bulundu:

"Endoskopik kalp cerrahisi özellikle kalp kapak ameliyatlarında ve kalpteki kulakçıklar arasında bulunan deliklerin kapatılmasında, daha küçük insizyonlarla ameliyat yapmayı mümkün kıldığı için tercih ediliyor ve kliniğimizde bu tür ameliyatları yapıyoruz. Robotik kalp cerrahisi ise bunun bir sonraki aşaması. Robotik yöntemlerle kalp kapak tamiri ameliyatları başarıyla yapılabiliyor."


- Yapay kalp


Bilal, kalp yetersizliğinde yapay kalp uygulamasının önemli bir gelişme olduğuna dikkati çekti.

Yapay kalbin önceleri sadece kalp nakli olacak hastalara kalp damarı çıkıncaya kadar zaman kazandırmak ve bu sürede hayatta kalmalarını sağlamak için takıldığını hatırlatan Bilal, şu bilgileri paylaştı:

"Ama yapılan çalışmalarda yapay kalplerle kalp nakli yapılamayacak ileri yaşlardaki hastaların bile 5-7 yıl gibi gayet uzun bir süre hayatta kalması sağlanabiliyor. Yapay kalp teknolojisinde gerçekten büyük gelişmeler katediliyor. Belki de bu konuda sağlanan gelişmeler ileride kalp nakline olan ihtiyacı ciddi bir şekilde azaltacak."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ