USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Kalp krizleri kış aylarını seviyor

Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Atilla Bitigen, kalp krizi geçirme risklerinin özellikle kış aylarında daha yüksek olduğuna dikkat çekerek, “Kalp krizi özellikle kış aylarında, sabah erken saatlerde ve uyanırken daha sık görülür” dedi.

Kalp krizleri kış aylarını seviyor
21-01-2016 21:05
Google News

Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Atilla Bitigen özellikle ani kalp krizlerine karşı önemli uyarılarda bulundu. Kalp krizlerinde genetik faktörlerin de etken olduğuna dikkat çeken Prof. Bitigen, 40 yaş ve üstü kişilerde, kalp krizi riskinin her on yılda bir katlanarak arttığını açıkladı.

BELİRTİLERİ NELERDİR?
Göğüste 20 dakikadan fazla süren boyun, omuz, kollara yayılan şiddetli ağrı, nefes darlığı, öksürük, mide bulantısı ve soğuk terlemenin kalp krizinin ilk bulguları olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Bitigen; “ 40 yaş ve üstü kişilerde, kalp krizi riski her on yılda katlanarak artmaktadır. Genetik olarak ailesinde erken yaşta kalp-damar hastalığı olanlar bu risk grubundadır. Yüksek kolesterol, sigara kullanımı, hipertansiyon, metabolik sendrom, obezite, diyabet, aşırı üzüntü, depresyon ve stres kalp krizini tetikleyen başlıca faktörlerdir. Ailesinde kalp hastalığı olanların ve 40 yaş üstü kişilerin yılda en az bir kez kalp check up’ı yaptırması şarttır” dedi.

KIŞ AYLARINA DİKKAT!
Krizin mevsimsel olarak da değişkenlik gösterdiğini söyleyen Prof. Bitigen; “ Ağır yemek sonrası ağır egzersiz yapmak, soğuk hava veya soğuk rüzgarlı havada yürümek, spor yapmak kalp krizini tetikler. Kalp krizi özellikle kış aylarında, sabah erken saatlerde ve uyanırken daha sık görülür.

“MİDE KÜÇÜLTMENİN KALP KRİZİYLE BAĞLANTISI YOK”
Aşırı kilolarından kurtulmak için farklı yöntemler deneyen ya da mide küçültme operasyonları geçiren kişilerin takip altında izlenmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Atilla Bitigen şu uyarılarda bulundu: “Aşırı obez olan kişilerin obezite için ilaç kullanımı söz konusu ise o ilaçlarda hipertansiyonu artırıp kalp krizi riskini artırmaktadır. Bu nedenle bu vakaların doktor kontrolünden bağımsız ilaç kullanılması kesinlikle önerilmez. Obez olup normal kiloya operasyon ile dönen kişinin yeniden kilo almasını önlemek için diyet ve egzersiz devamı önerilir. Bu kişiler kadameli olarak ve kontrollü spor yapmalı, ağır egzersizlerden uzak durmalıdır. Mide Küçültme ameliyatlarının kalp krizi riski ile bağlantısı yoktur.

Burada önemli olan hastanın operasyondan sonra doktorunun tavsiyelerine uyması ve rutin kalp kontrollerini 40 yaş üstü her kişi gibi aksatmamasıdır. Rutin kontroller yıllık ve 10 yıllık risk analizini ortaya koyar. İleri yaşta olanlar diyabet böbrek hastalığı kolestreol hipertansiyon gibi çoklu risk faktörleri taşırlar çoklu çok yönlü ihtisas ve konsültasyon gereksinimi olur .Tek doktorun değil bir çok doktorun ( kardiyoloji, dahiliye, geriatri, fizik tedavi, diyet) işbirliği ve konsültasyonu ile çok yönlü araştırma ve plan gerekmektedir.”

dikGAZETE
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ