USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

Kahvehanede başlayan 'iyilik hareketi' muhtaçların umudu oldu

İstanbul'da 2008 yılında muhtaçlara destek olmak için "Derviş Baba Deliler Abdallar Meczuplar ve Aşıklar" adlı kahvehanede başlatılan yardım hareketi, "Derviş Baba Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği" adıyla yurt geneline yayıldı. - Anadolu Ajansı

Kahvehanede başlayan 'iyilik hareketi' muhtaçların umudu oldu
15-09-2016 17:12
Google News

ESKİŞEHİR - Emrah Yaşar

İstanbul'da 2008 yılında muhtaçlara ve yolda kalanlara destek olmak amacıyla 3 kişi tarafından "Derviş Baba Deliler Abdallar Meczuplar ve Aşıklar" adlı kahvehanede başlatılan yardım hareketi, "Derviş Baba Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği" adıyla yurt geneline yayıldı.

İstanbul'un Fatih ilçesindeki Balat semtinde, 3 yardımsever tarafından 8 yıl önce bir kahvehanede yolda kalanlara ve muhtaç durumda olanlara yardım etmek amacıyla çalışma başlatıldı.

Yardımsever 3 kişi, "Derviş Baba Deliler Abdallar Meczuplar ve Aşıklar Kahvehanesi" adını verdikleri mekanda, belirledikleri muhtaç, akli dengesi yerinde olmayan ve yolda kalmış kişilere yardım yapılmasına aracılık etti. Zamanla bu yardımlar kent genelinde duyuldu ve yaygınlaştı.

''Gönüllülerin artmasıyla organizasyonun büyüdü''

Gönüllülerin yiyecek, giyecek ve maddi yardımlarının artmasının ardından bu hareket, "Derviş Baba Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği" adıyla yardım elini yurt genelinde daha fazla kişiye ulaştırır hale geldi.

İstanbul, Edirne, Ankara ve Eskişehir'de belirlenen kahvehanelerde yardımlar toplanırken, sığınmacılar ile yoksul ailelere ise bulundukları adreste destek sağlanıyor.

Derneğin Eskişehir Temsilcisi, Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Zekiye Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önceden Balat'taki kahvehanede meczupların saç, sakal tıraşları yapılıp, kalacak yerleri ve gıda ihtiyaçlarının temini sağlanırken, zamanla gönüllülerin artması sonucu bu organizasyonun büyüdüğünü söyledi.

"İyilik bir kar topu gibidir, yuvarlandıkça çoğalır"

Zekiye Doğan, yardım edilenlerin sayısının Türkiye çapında 3 bin civarında olduğunu dile getirerek, yardımların sadece gönüllülerden geldiğini, başka herhangi bir gelir kaynaklarının olmadığını bildirdi.

Sahadaki yardım faaliyetlerinde fiilen çalışan insanların ise bin kişiyi geçtiğini belirten Doğan, iyilik yapmanın bir yaşam tarzı olması gerektiğinin altını çizdi.

"İlk kez yeni kıyafet alan çocuklarla alışverişe çıktık"

Hayatın içinde bazı şeyleri hiç yaşamayan insanlara rastladıklarını ve onların gözündeki mutluluğu gördüklerinde tüm yorgunluklarının kaybolduğunu söyleyen Doğan, "Yardım ettiğimiz ailelerimizin çocuklarını alıp bayramlık kıyafet satın almaya gittik. Hayatlarında ilk kez yeni kıyafet alan çocuklarla alışverişe çıktık. Kendi kıyafetini ilk defa kendisi seçen bir çocuk düşünün. Onun gözündeki telaşı. Bambaşka duygulara kapılıyorsunuz." dedi.

Zekiye Doğan, azimle ve kararlılıkla, hiçbir çıkar gözetmeksizin ve ayırım yapmaksızın sadece yardıma muhtaçlara ulaşmaya devam edeceklerini ifade ederek, derneklerinin sosyal paylaşım sitesi Facebook hesabından destek için irtibat kurulabileceğini de vurguladı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ