ORDU
Ordu'da Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan "El Emeği Çarşısı" ev hanımlarının yeni ekmek kapısı oldu.
Ordu'da bir araya gelen kadınlar, Büyükşehir Belediyesinden evde ürettikleri el emeklerinin satılacağı bir yer talebinde bulundu.
Talebi değerlendiren Ordu Büyükşehir Belediyesi, Altınordu ilçesindeki iki katlı bir binayı restore ederek "El Emeği Çarşısı"na dönüştürdü.
Açılışı yaklaşık bir ay önce gerçekleştirilen çarşıda onlarca kadın evde ürettikleri ürünleri satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor.
Kadınların bazıları kazandıkları parayla çocuklarını okuturken, bazıları ihtiyaçlarını gideriyor.
Ev hanımı Songül Mıdıkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çarşının açılmasından dolayı çok memnun olduğunu dile getirerek, "Buradan kazandığım parayla çocuğumu okutuyorum. Daha önce evde ürettiğim ürünleri sipariş üzerine satarken şimdi tezgah başında satıyorum. Bu sayede de eskiye oranla daha çok kazanıyorum." dedi.
Kendilerine bu fırsatı veren Büyükşehir Belediyesine teşekkür eden Mıdıkoğlu, evde ürettiği tülbent, lif ve havlu gibi çeyizlik ürünleri sattığını, çarşı sayesinde de ev ekonomisine katkı sunduğunu kaydetti.
Münevver Kalıpçı da ev hanımı iken bir anda iş sahibi olduğunu ifade etti.
Çarşı sayesinde çok mutlu olduklarını vurgulayan Kalıpçı, "Burası bize çok şey kattı. Burada onlarca ev hanımı var. Hepsiyle kaynaştık. Burası sayesinde sosyalleştik." şeklinde konuştu.
"Hayalim gerçek oldu"Kalıpçı, çarşıyla birlikte hayalinin de gerçek olduğunu dile getirerek, emeklerinin karşılığını aldıklarını belirtti.
Türkan Turgut da yaklaşık dört yıldan beri keçe işleriyle uğraştığını anlatarak, "3-4 yıldır yağmur altında, sokakta ve pazarda satış yapmaya çalışıyorduk. Şimdi belediyemiz bizlere böyle bir imkan sundu. Artık burada ürünlerimizi pazarlayabiliyoruz. Burada ortam çok sıcak. Artık sokakta üşümüyoruz. Sıcacık bir yuvamız oldu. Çok mutluyuz." diye konuştu.
Aysel Duru ise çarşının açılmasının kadınlar için çok büyük bir fedakarlık olduğunu, kadınlara verilen değerin kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi.
Uzun zamandır kendi hayalindeki ürünleri tasarladığını ancak satış noktasında sorunlar yaşadığını aktaran Duru, şunları kaydetti:
"Artık böyle bir sorunumuz kaldı. Belediyemiz burayı açarak bizim gibi ev hanımlarına çok büyük imkan tanıdı. Buranın sayesinde monoton hayatımız bir anda renklendi ve güzelleşti. Günlük bazen 100-150 lira kazandığımız oluyor. Bu da bizim için çok önemli."
Çarşıda standı bulunan Oya Kefeli de alanda 18 standın yer aldığını ifade ederek, "Dönüşümlü olarak isteyen her kadın buraya gelerek satış yapabiliyor. Burada kesinlikle fabrikasyon ürün olmuyor. Hepsi el emeği göz nuru ürünler." şeklinde konuştu.
Kendisinin çarşıda takı üzerine satış yaptığını aktaran Kefeli, çarşıya gelen herkesin başta hediyelik eşya olmak üzere, takı, tülbent, çeyizlik ürünler, çocuk ve bebek kıyafetleri gibi pek çok şeyi bulabildiğini belirtti.
Muhabir: Hayati Akçay
Kaynak: AA
dikGAZETE.com