NEW YORK - ÖVÜNÇ KUTLU
Birleşmiş Milletler (BM) Kadının Statüsü Komisyonu 62. Oturumu kapsamında toplantılara katılmak için New York'ta bulunan Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Başkanı Doç. Dr. E. Sare Aydın Yılmaz, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Yılmaz, kadın konusunun artık sadece sosyal, siyasal ve ekonomik bir konu olmadığını ifade ederek "Kadın konusu, Türkiye'de ve tüm dünyada toplumların geleceğini belirleyecek, toplumlarda kadın ve erkeklerin birbirlerine karşı statülerini yeniden dizayn edecek, ailenin yeniden güçlenmesini ve aile içindeki bireylerin adalet perspektifinden birbirlerine yaklaşımını yeniden ortaya koyacak bir meseledir." dedi.
21. yüzyılda kadın meselesi gibi insan hakları ihlali içeren sorunlarda bürokrasinin, devletlerin ve sivil toplumların fazlasıyla önem taşıdığını vurgulayan Yılmaz, Türkiye'nin 43 ilinde örgütlenmiş ve 6 binin üzerinde üyesi olan KADEM'in bir sivil toplum kuruluşu olarak kadın meselelerine son derece duyarlı biçimde yaklaşmaya çalıştığını söyledi.
New York'ta üç ayrı programBM Kadının Statüsü Komisyonu 62. Oturumu kapsamındaki toplantılara bu sene KADEM'in akreditasyon alarak katıldığını belirten Yılmaz, KADEM'in bu sene New York'ta üç ayrı programı olduğunu ifade etti.
Yılmaz, dün Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ABD ile ortak yapılan "Dünya Kadınlar Zirvesi" programının kadının iş dünyasında ve özel sektörde güçlendirilmesiyle ilgili olduğunu anlatarak programda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın da konuşma yaptığını kaydetti.
Bugün de Türk-Amerikan Yönlendirme Komitesi (TASC) ile "Türkiye ve Dünyada Sığınmacı Kadınlar Paneli" düzenleneceğini söyleyen Yılmaz, KADEM'in Türkiye'deki sığınmacı kadınlarla ilgili saha araştırmasını da cuma günü bir panelde sunacağını kaydetti.
"Mültecilerin topluma dahil edilmesi hedefleniyor"Yılmaz, Türkiye'de 3,5 milyon sığınmacının yaşadığını ve bunların yüzde 80'inin kadın ve çocuklardan oluştuğunu belirterek KADEM'in, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) iş birliğiyle İstanbul Edirnekapı'da kurduğu "Sığınmacı Kadınlar Araştırma ve Uygulama Merkezi" hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Bugüne kadar merkezden 300'e yakın kadının dil eğitim sertifikası aldığını ifade eden Yılmaz, merkezde dil kursları, fotoğraf, el sanatları ve grafik tasarım atölyeleri, psikolojik terapiler ve hukuk danışmanlığı konularında kadınlara yardım sağlandığını dile getirdi.
Yılmaz, merkezin kuruluş amacının başında sosyo-ekonomik entegrasyonun geldiğini vurgulayarak "Çünkü mülteciler, bizim hayatımızın bir parçası. Bu insanları toplumun içine faydalı, üreten bireyler olarak dahil etmeyi ve entegrasyon açısından politikalar üretmeyi hedefliyoruz." dedi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com