USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kaçak kurbanlığa geçit yok

Kurban Bayramı öncesinde canlı hayvan ve et kaçakçılığının önlenmesi amacıyla gümrük kapılarında tedbirler artırıldı.

Kaçak kurbanlığa geçit yok
10-09-2016 14:32
Google News

AA muhabirinin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Kurban Bayramı'na sayılı günler kala gümrük kapılarında canlı hayvan ve et kaçakçılığı konusunda denetimler sıklaştırıldı.

Bu çerçevede kaçakçılıkla daha etkin mücadele etmek amacıyla bir yandan ülkeye giren araç ve konteynerler yakın takibe alınırken, diğer taraftan yurtdışından yolcu beraberinde getirilen etlerin muafiyet limitlerini aşmaması için havaalanları ve limanlarda denetimler yoğunlaştırıldı.

Bakanlık yetkililerince gerekli önlemlerin alınması, canlı hayvan ve et kaçakçılığı konusunda azami hassasiyet gösterilmesi için taşra birimlerine talimat verilirken, merkez ve taşra teşkilatı vasıtasıyla x-ray tarama sistemleri, karbondioksit ölçüm cihazları, kameralar ve istihbari çalışmalar gibi kaçakçılıkla mücadele yöntemlerinin kullanımı artırıldı.

Kaçak ete geçit verilmedi

Gümrük muhafaza ekiplerince bu yıl içinde devam eden denetimlerde geçen yıla göre 4 kat artışla 15 milyon lira değerinde 505 ton kaçak et, canlı hayvan ve yüksek miktarda hayvansal ürün ele geçirildi.

Bakanlık tarafından geçen yıl gümrük kapılarında yapılan denetimler neticesinde 3,6 milyon lira değerinde 90 ton kaçak et yakalanmıştı.

Girişler veteriner kontrolünde

Canlı hayvanların ve hayvansal ürünlerin gümrük kapılarından ülkeye girişlerinde veteriner kontrolleri yürütülüyor. İthalat ihracat işlemlerinin gerçekleştiği gümrüklerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının izni olmaksızın canlı hayvan ve hayvansal ürünlerin ülkeye girişine veya buralarda herhangi bir işleme tabi tutulmasına izin verilmiyor.

Kaçak olarak yurda sokulan canlı hayvan ve hayvansal ürünlere el konularak, mahkeme kararı ile mülkiyeti kamuya geçiriliyor. Mülkiyeti kamuya geçirilen canlı hayvanlar karantinaya alınıyor. Bakım ve karantina masrafları ise sahiplerince karşılanıyor. Karantinadan sonra hasta olanlar imha edilirken, sağlıklı olduğu tespit edilenler ise ekonomiye kazandırılıyor.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ