USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

Jokeylerin dilinden 'dörtnala' heyecan

Saniyeler içerisinde yüzlerce metre mesafeyi at sırtında dörtnala geçiren jokeyler, yaşadıkları heyecan ve coşku dolu anları anlattı. - Anadolu Ajansı

Jokeylerin dilinden 'dörtnala' heyecan
23-05-2017 17:02
Google News

ŞANLIURFA - Rauf Maltaş

Atçılığın önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da hipodromda gerçekleştirilen yarışın ardından jokeyler, mesleki deneyimlerini AA muhabiri ile paylaştı.

At yarışlarında "jokey" olmanın tek yolu, Türkiye Jokey Kulübü (TJK) bünyesinde İstanbul'da bulunan Ekrem Kurt Apranti Eğitim Merkezi'nde iki yıl eğitim almaktan geçiyor. Atları çok sevmenin başarının anahtarı olarak görüldüğü merkezde 17 yaşını geçmeyen adayların dikkat çekici özelliklerinin başında yaş ve kilo sınırı geliyor.

Boylarının 1,30-1,55 metre ve kilolarının 35-45 arasında olmasının temel şart olduğu eğitimi başarıyla tamamlayanlar, Fransızca'da "çırak" anlamına gelen apranti, yarış dilinde ise "jokey yamağı" olarak aralarında İstanbul, Ankara, Adana ve Şanlıurfa'nın da bulunduğu 9 hipodromda at koşturmaya başlıyor.

Aprantiler 150 yarış kazandıktan sonra jokey olarak yarışlara devam etme hakkı kazanıyor.

Her gün yaptıkları onlarca koşu ve antrenmanın ardından haftanın koşusuna çıktıklarını ifade eden "Dörtnala" yön verenler, hem kendi hem de yarışseverlerin heyecanlarının bitiş çizgisinin son metrelerinde doruğa çıktığını belirtti.

Mahmut Turan: Ekmek yemiyoruz

Jokey Mahmut Turan, sabahın ilk ışıklarıyla yarışlara hazırlanmaya başladıklarını ifade ederek, "Yarış günleri daha farklı oluyor. Kilomuzu koruyoruz yememize içmemize dikkat ediyoruz. Ekmek ve hamurlu şeyleri yemiyoruz daha doğrusu bizim işimiz kiloya bağlı hafif kilo aldın mı bu işle alakan kalmaz." diye konuştu.

Bin 400 metre 90 saniye sürüyor

Jokeylerden 23 yaşındaki Mehmet Fatih Aslan da haftada işini severek yaptığını söyledi.

Hipodromlarda koşuların yarım saat arayla gerçekleştirildiğini kaydeden Aslan, şöyle konuştu:

"Mesela bin 200 metre kum pistte Arap atları 1 dakika 28 saniyede yarışı tamamlıyor. Bin 400 metre olursa 1 dakika 30 saniyede falan tamamlanıyor. Haftada bir pazartesi bir de perşembe günü koşu oluyor. Mesafeye göre saniye ve saliselerle birinci değişiyor. Çiftlikte 6 aylıkken tay hipodromu geliyor 2 ay seyis eşliğinde o atlara biniyoruz. Tay alışıyor sahada da 6 ay idman yaptıktan sonra yarışa hazır oluyor."

Jokey Menderes Avcı ise yaklaşık 5 yıldır yarışlara katıldığını anlattı.

Şu ana kadar 236 yarışı kazandığına işaret eden Avcı, yemek konusunda kilo bakımından sıkıntı olmayacak lezzetleri tercih ettiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ