USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

Japon mühendisi intihara götüren olay kaza değil !

Prof. Dr. Yılmaz Kaptan, İzmit Körfez Geçiş Köprüsü’nde halatın kopması sonucu yaşanan olayın bir kaza değil; malzeme, dizayn ve üretim hatası olduğunu açıkladı.İzmit Körfez Geçiş Köprüsü’nde yaşanan, halat bağlantı yerlerinin kırılması ve kedi yolu denen

Japon mühendisi intihara götüren olay kaza değil !
27-03-2015 13:07
Google News

Prof. Dr. Yılmaz Kaptan, İzmit Körfez Geçiş Köprüsü’nde halatın kopması sonucu yaşanan olayın bir kaza değil; malzeme, dizayn ve üretim hatası olduğunu açıkladı.
İzmit Körfez Geçiş Köprüsü’nde yaşanan, halat bağlantı yerlerinin kırılması ve kedi yolu denen halatın bir ucundan denize düşmesinden dolayı Japon mühendis Kishi Ryoichi kendisini sorumlu tutarak intihar etmişti. İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Kaptan, Japon mühendisi intihara sürükleyen olayın bir kaza değil malzeme, dizayn ve üretim hatası olduğunu ve ilgili firmanın da bunu dile getirdiğini söyledi. Prof. Dr. Yılmaz Kaptan, kaza sonrasında yapılan, “Kulelerin en tepesinde yer alarak halatları kulelere bağlayan ve Türkiye’de üretilen metal parça, ağırlığa dayanamayıp, kağıt gibi yırtılmıştır” açıklaması hakkında ise şunları söyledi: “Bu metal parçanın aynısından her kulenin tepesinde vardır. Yani, dört kule olduğundan, aynı parçadan toplam dört tane vardır. Sadece kırılan parçanın değiştirilmesi yetmez. Bu dört parça da değiştirilmelidir. İnşallah Japon firması bunu yapar ve tüm parçaları değiştirir. Diğerlerinin sökülüp tahribatsız muayeneden geçirilmesi, eğer bir sorun yoksa yeniden monte edilmesi, bir çözüm değildir. Zaten her parça için bu muayenenin üretimden sonra yapılmış olması gerekir. Bu muayene yapılmasına rağmen bir parçada sorun çıkmış olması, aynı sorunun ilerde diğer parçalarda da oluşabileceği anlamına gelir. Bu nedenle tüm parçalar değiştirilmelidir.”

“MALZEME, ÜRETİM YÖNTEMİ VE PARÇANIN DİZAYNI DEĞİŞMELİDİR”
Bir firmanın hatasının Türkiye’ye mal edilmesi yanlışının düzeltilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Yılmaz Kaptan, bu görevin hem üretici firmaya, hem aynı konuda üretim yapan diğer firmalara, hem yüklenici firmaya, hem de konuyla ilgili kurumlara düştüğünü belirtti. Çözüm için nasıl bir yöntem izleneceğinin açıklanması, insanların kafasındaki soru işaretlerinin giderilmesi ve köprü hakkında zihinlerde soru işareti kalmaması gerektiğini söyleyen Kaptan, “Japon firma tarafından yapılan açıklamanın insanların aklına “Türkiye’de üretilen malzeme kırılmış, Japonya’da üretilen malzemelerde bir sorun yokmuş” düşüncesini getirebilir. Dolayısıyla bu not kafalarda bir karışıklığa ve ilerde bir sorun çıkabileceği şeklinde bir düşünceye neden olmuştur. Yüklenici ana firmanın bu riski alabileceğini ve köprü hakkında zihinlerde soru işareti kalmasına izin vereceğini sanmıyorum” dedi.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ