USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

İznik Gölü’ne 100 bin sazan bırakıldı

İznik Gölü’nde avlanan su ürünleri kooperatiflerinin Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü katkısıyla temin ettiği 100 bin yavru sarı sazan balığı göle bırakıldı.Balıkların doğal şartlarda iki yıl sonra yenilenilir seviye olarak değerlendirilen 1 k

İznik Gölü’ne 100 bin sazan bırakıldı
04-07-2015 13:24
Google News

İznik Gölü’nde avlanan su ürünleri kooperatiflerinin Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü katkısıyla temin ettiği 100 bin yavru sarı sazan balığı göle bırakıldı.
Balıkların doğal şartlarda iki yıl sonra yenilenilir seviye olarak değerlendirilen 1 kiloya ulaşması bekleniyor. Sazan balıkları yaklaşık 40 kiloya kadar büyüyebiliyor.
Geçmiş yıllarda her yıl düzenli olarak yavru balık bırakılan İznik Gölü’ne 4 yıl aradan sonra ilk defa yavru balık bırakıldı. Orhangazi Merkez, Narlıca, Çakırca, Göllüce ve İznik su ürünleri kooperatifleri, devletin kiralanan sulara yavru balık izninin ardından bir araya gelerek Antalya’daki Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitme Enstitüsü’nden yavru sarı sazan balığı satın aldı. Balıkların Antalya’dan naklini ise Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü sağladı.

GECE BIRAKILDILAR
Antalya’dan yola çıkarılan yavru balıklar gece saat 01:00 sıralarında Orhangazi’ye getirildi. Orhangazi Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Zelkif Bektaş nezaretinde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde görevli Su Ürünleri Mühendisleri Rıza Aydınlık ve İrfan Tuğrul yavru balıkları İznik Gölü’ne bıraktı. Balıklar İznik Gölü’ne Orhangazi’deki Yeniköy sahili ile İznik’teki Boyalıca sahilinin sazlık alanlarında bulunan iki ayrı noktadan bırakıldı.

“100 BİN BALIK BIRAKILDI”
Kooperatif Başkanı Zelkif Bektaş, İznik Gölü’ne bırakılan yavru sarı sazan balığı sayısının 100 bin olduğunu açıkladı. Halk arasında pullu sazan olarak da bilinen balıkların normal doğa şartlarında iki yıl sonra yenilebilir seviye olarak bilinen 1 kilogram ağırlığa ulaşacağı bilgisini veren Bektaş, “Kiralanan sulara devletin yavru balık atmayı bırakmasından sonra İznik Gölü’nü kiralayan ve burada balıkçılık yaparak geçimini sağlayan kooperatifler olarak üzerimize düşeni yaptık. Sarı sazan balığı lezzetli ve bölgede talep olan bir tür. Popülasyonunu sürdürmek adına bıraktığımız yüzbinlerce balık yıllar sonra 40 kiloya kadar büyüyebilecek” diye konuştu.

“YETİŞENE KADAR KORUMALIYIZ”
Katkıları için İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Arabacı, Su Ürünleri Mühendisleri Rıza Aydınlık ve İrfan Tuğrul’a teşekkür eden Bektaş, gölden avlananlara da çağrıda bulundu. Bektaş, “Göle bıraktığımız yavru balıkların büyüyebilmesi için vatandaşlarımızın da duyarlı olmasını bekliyoruz. İznik Gölü’nü çevreden gelen zararlılardan korumamız gerekiyor. Bunların başında ise zirai atıklar geliyor. Eğer göle atık ulaşırsa bırakılan balıklar ölecek ve göldeki balık sayısı yok olmaya yüz tutacaktır. Bir başka dikkat etmemiz gereken konu ise balık avcılığı. Gölden avlananların yavru balıklara zarar vermeyecek şekilde avlanabilir boy yasaklarına uygun olan göz aralıklarına sahip ağlarla avlanmaları gerekiyor. Yada yakalanan yavru balıkları zaman kaybeden yeniden göle bırakmalıyız” dedi.

“KOOPERATİFLERİN DESTEKÇİSİYİZ”
Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik yaptığı açıklamada; avlak sahası ve projeli olarak kiralanan iç sularda balıklandırma faaliyetlerinin, kiralayan şahıs veya tüzel kişilikler tarafından gerçekleştirildiğini bildirirken, “İznik Gölü, 4 avlak sahasına ayrılarak, Orhangazi, Narlıca, Çakırca ve Göllüce Su Ürünleri Kooperatiflerine kiralanmıştır. Orhangazi Su Ürünleri Kooperatifinin öncülüğünde, İznik Gölü su ürünleri kooperatiflerinin İl Müdürlüğümüze balıklandırma yapılması için yavru balık talebi olmuş, İl Müdürlüğümüz tarafından hemen Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü ile irtibat geçilmiş, kısa süre içinde istenen yavru balıklar temin edilmiştir. Nakil aracının İznik Gölüne ulaşmasıyla birlikte 100 bin adet yavru sazan balığı göl doğal ortamına salınmıştır. Sazan balıklarının türü pullu sazan olup İznik Gölü’nün doğal sazan balığı türüdür.” dedi.
İl Müdürü Ömer Çelik sözlerini şöyle sürdürdü: "Bitki ve hayvansal üretim konularında olduğu gibi ülkemizin büyük göllerinden 308 km²’lik alana sahip İznik Gölü, 156 km²’lik alana sahip Uluabat Gölü ve ayrıca kiraya verilmiş veya projelendirilmiş baraj ve göletler ile çok değerli sulak alanlara sahip ilimizin su ürünleri potansiyelinin arttırılması için çalışmalarımız, kooperatiflerimize olan desteğimiz artarak devam edecektir. İznik ve Orhangazi’li balıkçılarımıza hayırlı olmasını diler, bol ve bereketli av sezonu geçirmelerini temenni ederim”
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ