USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

İTO, Türk dizi sektörünün haritasını çıkardı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından yayınlanan "Kültürel Değişim ve Endüstrileşme Sürecinde Türk Dizileri" raporu tanıtıldı.

İTO, Türk dizi sektörünün haritasını çıkardı
02-11-2022 16:09
Google News
İstanbul

İTO'nun Eminönü Merkez Binasındaki toplantıda konuşan İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, İTO'nun Türkiye'nin uluslararası ticaretten daha fazla pay almasını istediğini belirterek, "Sektörlerimizin rekabet gücünün arttırılmasına yönelik çalışmalara özel önem veriyoruz. Bu anlamda kültür endüstrisi son derece kritik bir sektör. Çünkü ekonomiye uluslararası rotalarda yön veren en önemli güç özelliği taşıyor. Kültür endüstrisinin ekonomimiz içerisindeki payının daha da arttırılması için çalışmalarımızı ehemmiyetli bir şekilde yürütüyoruz." dedi.

Dizi ve sinema sektörünü birçok sektöre katkı sunan lokomotif sektörlerden biri olarak gördüğünü vurgulayan Kuralay, dizilerin Türk markasının tanınırlığını, güvenilirliğini ve sıcaklığını tüm dünyaya ulaştırdığını söyledi.

Kuralay, Türk dizi sektörünün ihracat potansiyelinin oldukça yüksek ve birçok sektörü de etkileyebilen stratejik bir güce kavuştuğunu aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:"

"Türkiye'de dizi sektöründe endüstrileşmenin gerekli olduğunun altını çizmek gerekiyor. Yazar, yönetmen ve oyunculara kreatif yeteneklerini zorlayacak ve geliştirecek alanlar açılmalı. Türkiye'de üretilen dizilerin yüzde 75'i yaklaşık 150 ülkeye ihraç ediliyor. 400 milyon izleyicisi olduğu tahmin ediliyor. Türk dizilerinin ihracat hacmi 2008 yılında sadece 10 milyon dolar dolayındayken 2018 yılında 350 milyon dolara gelmiştir. Böylelikle Türkiye dizi ihracatında 600 milyon dolar üzerindeki ihracat hacmiyle ABD'den sonra bilinirlik ve talep edilme noktasında ikinci sıraya kadar yükselmiştir. Türk dizileri ve yapımlarında ülkemizin ilk etapta ihracat hedefini en az 1 milyar dolar olarak belirledik. Türk dizileri raporu ile bu sektörün ülkemizdeki en kapsamlı çalışmalarından birini gerçekleştirmiş olduk. Rapor, kapsadığı 10 yıllık dönemi birçok başlık ve saha araştırmasıyla analiz etti, bulguları değerlendirdi ve çok kritik öneriler sundu"

"2010-2020 arasında Türk dizilerinin dönüşümünü ele alıyor"

Proje yürütücüsü ve editör Doç. Dr. İbrahim Sarıtaş, çalışmanın Türk dizi sektörünün ekonomik yapısıyla çalışma ve izleyici pratiklerini inceleyen iki ana başlığı olduğunu vurgulayarak, "Çalışma genel olarak 2010-2020'de Türk dizilerinin evrimini, dönüşümünü ele alıyor. Ayrıca kültür endüstrisindeki gelişimin, ihracat noktasındaki son gelişmelerin sektörün kendi dışındaki pek çok sektörü de etkilediğini düşünerek kapsamlı bir çerçeveden bakmaya çalıştık." dedi.

Sarıtaş, Türk dizi sektörünün büyüyen, gelişen ve farklılaşan bir pazar olduğuna vurgu yaparak, küresel pazara açılmada sektörün yaşadığı sorunların tespit edilmesinin önemine değindi.

Medya ürünlerinin kültürel değişimler üzerindeki etkisinin yadsınamayacağını aktaran Sarıtaş, Türkiye'ye gelen turistlere havaalanlarında Türk dizi ve filmlerini izleyip izlemediği konusunda bir anket çalışması yapılması önerisinde bulundu.

Raporun editörlerinden Prof. Dr. Aydan Özsoy ise raporda Türkiye genelini temsil edecek anket çalışmalarının da yer aldığının altını çizerek, "Ayrıntılı tablolar ve analizlerle sunulan veriler, son yıllarda yapılan en kapsamlı alan araştırmalarından biri. Yerli dizilerin toplumsal etkilerini geniş bir perspektiften ele aldık. Türkiye'de kültürel değişimin merkezinde yer alan dizilerin incelenmesi konusunda çok değerli bir çalışma olduğunu söyleyebilirim." diye konuştu.

TRT Genel Müdür Yardımcısı Ziyad Varol ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz'ın da konuşma yaptığı etkinliğe sinema ve dizi dünyasından isimler katıldı.

470 yabancı turiste, 5 dilde anketler uygulandı

Rapor, Sarıtaş ve Özsoy’un editörlüğünde, akademisyen ve araştırmacı kadrosu tarafından hazırlandı.

Türk dizileriyle birlikte kültürel değişim, endüstrileşme ve dizi özelindeki konuların detaylı bir şekilde incelendiği raporda, yerli dizilerin ürün ve eşya ihracatına etkisi istatistiksel verilerle ortaya konuldu.

Rapor için turistlerin Türkiye'yi ziyaret etmelerinde Türk dizilerinin ne kadar etkili olduğunu belirlemek amacıyla toplam 470 yabancı turistle, 5 dilde hazırlanan anket çalışması yapılarak, anketlerin analiz edildi.

Raporun araştırma ekibinde Prof. Dr. Zakir Avşar, Prof. Dr. Ganite Kurt, Prof. Dr. Aytül Tamer Torun, Doç. Dr. Bilge Senyüz, Doç. Dr. Cemalettin Aktepe, Dr. Nargis Özgen, Dr. Elif Kaya Özatik, Dr. Elif Tuğba Sahin, Dr. Ayşe Mirza Girgin, Dr. Göktuğ Şahin, Esra Güngör Kılıç, Merve Can Maraşlı, Işkın Özbulduk Kılıç, Ümit Terzi, Zehra Nalu Gide, Aysu Uğur Balcı, Mesut Cem Erkul, Suna Can Özbulduk ve Beyza Kaya yer aldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ