USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İtalya'da olimpiyat adaylığı krize dönüştü

Roma Belediye Başkanı Raggi, "2024 Olimpiyat Oyunları'na evet demek sorumsuzluktur." derken, İtalya Olimpiyat Komitesi Başkanı Malago, olimpiyatlara 'hayır' demek için bir gerekçe olmadığını savundu. - Anadolu Ajansı

İtalya'da olimpiyat adaylığı krize dönüştü
22-09-2016 01:02
Google News

ROMA

Roma Belediye Başkanı Virginia Raggi, Roma'nın 2024 yılındaki yaz olimpiyatları adaylığına onay vermezken, İtalya Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Giovanni Malago, 'hayır' demek için bir gerekçe olmadığını söyledi.

Ülkede bir süredir siyasi tartışmaların ana gündem maddesi olan Roma'nın 2024 olimpiyatlarını düzenlemeye aday olup olmama tartışması, bugün büyük krize dönüştü.

Olimpiyat oyunlarının ülke üzerinde maddi külfeti arttıracağı gerekçesiyle bugüne kadar adaylığa karşı duran ve bu görüşünü Roma'da geçen haziran ayında yapılan yerel seçimlerde belediye başkanı seçildikten sonra da koruyan başkan Raggi, hükümet, Ulusal Olimpiyat Komitesi (CONI) ve İtalyan spor kamuoyunun isteğine rağmen adaylığa yeşil ışık yakmadı.

Raggi, Romalıların yüzde 70'inin olimpiyat adaylığını desteklemediğini savunurken, bu durumun kenti ve ülkeyi belirsizliğe götüreceğini kaydetti.

Raggi ile Malago arasında polemik

Uluslararası Olimpiyat Komitesine (IOC) sunulacak olimpiyat adaylığı dosyasındaki önemli kriterlerden olan aday kentin yerel yönetiminin onay ve destek vermesi hususunu görüşmek için bugüne sözleşen iki kilit isim; CONI Başkanı Malago ile Belediye Başkanı Raggi, planlandığı şekilde bir araya gelemedi.

Malago başkanlığındaki olimpiyat komitesi heyeti, kendilerine verilen randevu saatinde belediye sarayında bir süre bekledikten sonra başkan Raggi'nin gelmemesi üzerine, "Kimse 35 dakika bekletilmez." diyerek, görüşme yapmadan belediyeden ayrıldı.

Raggi'nin adaylığa açıkça "hayır" dediği basın toplantısında, bu konuya ilişkin bir soru üzerine, "Ben girerken, onlar çıkmayı tercih etmiş." demesine Malago düzenlediği basın toplantısında, "Raggi'den daha fazla saygı ve dikkat görmeyi hak ediyorduk." diyerek yanıt verdi.

Olimpiyat adaylığı hususuna da değinen Malago, kendilerinin siyasi bakımdan tarafsız olduklarının altını çizerek, "Olimpiyatları yapmak istemiyorlar. Neden? Oyunlara 'hayır' demek için esaslı bir gerekçeleri yok. Referandum yapmak istemiyorlar çünkü onlar da adaylığa desteğin arttığı anketleri biliyorlar." ifadelerini kullandı.

Raggi-Malago görüşmemesinin gerçekleşmemesi ve Raggi'nin 'hayır' demesinin ardından, Roma için adaylık macerasının bittiği ya da adaylığın ağır yara aldığı şeklinde yorumlar yapıldı.

2020'den sonra 2024 adaylığı da kadük olma yolunda

Yaz olimpiyat oyunlarını ilk kez 1960 yılında düzenleyen ve tarihinde ikinci kez bu büyük spor organizasyonuna ev sahipliği yapmak için son yıllarda adaylığını gündeme getiren Roma, 2020'nin ardından bu sefer de 2024 adaylığından feragat etmek üzere.

Ocak 2012'de dönemin teknokrat Başbakanı Mario Monti'nin 'ülkedeki ekonomik kriz daha da derinleşir' kaygısıyla onay vermemesinin ardından 2020 adaylığından vazgeçen İtalya, gözünü 2024'e çevirmişti.

Muhabir: Barış Seçkin

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ