İSTANBUL - Hikmet Faruk Başer
Şapkacılığın son temsilcilerinden İsmail Demirbaş, 11 yaşında başladığı mesleğini 67 yıldır ilk günkü aşkla sürdürüyor.
Günümüzde yok olmaya yüz tutmuş mesleklerden şapkacılığın İstanbul'daki son temsilcisi olan Demirbaş, Eminönü'ndeki Sümbüllü Han'da bulunan 15 metrekarelik dükkanında mesleğini yaşatmaya çalışıyor.
Aynı zamanda İstanbul Kasket ve Şapka İmalatçıları Esnaf Odası Başkanı da olan Demirbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 11 yaşında şapkacılık mesleğine komşularının yönlendirmesiyle başladığı söyledi.
"Çalışmayı, mesleğimi halen çok seviyorum"Yahudi bir ustanın yanında çırak olarak yetiştiğini belirten Demirbaş, ''O günden beri çalışmaya devam ediyorum. Ustam gerçekten çok iyi bir ustaydı. Ustamın gözüne girmek için her gün istekle gidip geliyordum.'' diye konuştu.
Demirbaş, zamanla ustasının gözüne girmeyi başardığını anlatarak, şöyle devam etti:
''Ustam bana bir süre sonra dükkanın anahtarını verdi. Sabahları erken gelerek dükkanı açar, akşam da yine ben kapatırdım. Zamanla mesleğin inceliklerini de iyice öğrendim. Daha sonra askere gidip dönüş yaptım. Yanında işe başladığım Yahudi ustam İsrail'e dönünce işi de bana devretti. 67 yıldır mesleğimden hiç kopmadım. Her sabah 06.30'da dükkanımdayım. İlk günkü aşkla mesleğime devam ediyorum. Çalışmayı, mesleğimi halen çok seviyorum.''
Ömrünü şapka yapmaya adadığını vurgulayan Demirbaş, ''Bu meslekte dürüst olmak önemli. Ben hep dürüst oldum mesleğimi yaparken. Tüccarda dürüst olana önem veriyor. Yıllarca insanlar dürüst olduğumuz için bizi tercih etti.'' ifadelerini kullandı.
"Şapkaya ilgi devam ediyor"Demirbaş, günümüzde şapkaya ilginin hala devam ettiğini dile getirerek, ''Özellikle Anadolu'nun belli bölgelerinden çok sipariş alıyoruz ve oradaki insanlar yaptığımız şapkaları halen kullanıyor. İnsanlar 5 ve 8 köşeli şapkaları tercih etmeye devam ediyorlar. Bu zamanda Anadolu'da şapka tercih edilirken İstanbul'da tercih edilmiyor. Bu şapkalara halen tutkulu insanlar var.'' diye konuştu.
Demirbaş, şapka işinin çok olduğunu ama eleman eksikliği çektiklerini belirterek, şunları kaydetti:
''Ne yazık ki mesleğimizde eleman yetişmiyor. Artık öğrenmek için gelen giden yok. İş çok ama eleman yok. Bu mesleği yapacak adam kalmadı. Kep yapanlar var ama bizim gibi 5 ile 8 köşeli şapka yapan yok. Yanımda iki kişi çalışıyor ama onlar da benim yaşlarımda. Şapkada talep var ama çalışacak kimse yok. Usta sayısı oldukça azaldı. İstanbul'da zaten bu işi yapan tek biziz. Mesleğimin kaybolup gitmesinden şikayetçiyim. Çok üzülüyorum bu duruma. Mesleğimi sürdürmeye gittiği yere kadar devam edeceğim.''
Kaynak: AA
dikGAZETE.com