İSTANBUL - Lale Bildirici
İstanbul'un peyzajı için kullanılan bitkilerin yüzde 70'i, Alibeyköy Fidanlığı'ndan karşılanıyor. Fidanlıkta yetiştirilen onlarca çeşit bitki, kentin doğal ve tarihi güzelliğine güzellik katıyor.
Eyüp'te bulunan 300 dönümlük Alibeyköy Fidanlığı, 3 milyon saksı kapasitesi ile Türkiye'nin peyzaj alanında materyal temini açısından önemli üretim ve lojistik üslerinden biri olma özelliğine sahip. Fidanlıkta, ağaç ve çalı olmak üzere çok farklı tür, renk, boy, çap ve vejetasyona sahip dış mekan süs bitkisi mevcut.
İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ. Genel Müdürü Faruk Kacır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park, Bahçeler ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı ile kent genelinde yeşil alanların bakım ve onarımını gerçekleştirdiklerini söyledi.
Alibeyköy Fidanlığı'nda 2 binin üzerinde bitki çeşitliliği bulunduğunu belirten Kacır, kentteki çalışmalarda kullanılan bitkilerin büyük bir kısmının Alibeyköy Fidanlığı'ndan temin edildiğini bildirdi.
"Eyüp'te 300 dönüm arazi üzerine kurulu Alibeyköy Fidanlığı, Türkiye'deki, hatta Avrupa'daki en büyük saksılı fidanlığa sahip olma özelliğini taşıyor." diyen Kacır, fidanlıkta gerçekleştirdikleri altyapı ve modernizasyon çalışmaları hakkında da bilgi verdi.
"Yüzde 70'ini Alibeyköy Fidanlığı'ndan karşılıyoruz"
Bu çalışmalar bittiğinde 300 dönüm arazinin tamamıyla kullanılabileceğini anlatan Kacır, "İstanbul genelinde yaptığımız uygulamalarda kullandığımız bitkilerin yüzde 70'ini Alibeyköy Fidanlığı'ndan karşılıyoruz. Geri kalan bölümü de Anadolu yakasındaki Pendik Fidanlığı'mızdan karşılıyoruz." dedi.
Kacır, mevsimlik çiçekleri Silivri ve Yalova’da alım garantili olarak ürettirdiklerini belirterek, "Onun dışında İstanbul genelinde kullandığımız güllerimiz var. Bizim üretimine ve satış hakkına sahip olduğumuz Meilland gülleri bunlar. Bu gülleri yine Bursa, Yenişehir, Sakarya, Pamukova ve Antalya civarında, alım garantili şeklinde yerli üreticilere ürettirerek İstanbul peyzajında kullanıyoruz. Ağaç noktasında da yerli üreticilerle çalışarak, yani planlı bir şekilde İstanbul genelinde kullanacağımız, İstanbul iklimine uygun bitkileri, ağaçları da kente kazandırıyoruz." diye konuştu.
"İstanbul'un hafriyatı, verimli toprağa dönüştürülüyor"
İstanbul'da çıkan hafriyat toprağını farklı materyallerle karıştırarak verimli bahçe toprağı haline getirdiklerini anlatan Kacır, toprak üretim tesisinin daha modern şartlarda hizmet verebilmesi için proje hazırlığı içerisinde olduklarını bildirdi.
Kacır, "Önümüzdeki dönemde kaliteyi artırarak İstanbul genelinde daha iyi toprak kalitesine ulaşmış olacağız. Yani İstanbul genelinde çıkan hafriyatı olabildiğince değerlendirmeye çalışıyoruz. Kente yılda bir milyon metreküp karışımlı hazır bahçe toprağı kazandırıyoruz." diye konuştu.
dikGAZETE.com