Anadolu Ajansı (AA) tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen uluslararası fotoğraf yarışması "Istanbul Photo Awards"da Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda cinayete kurban gitmesinin ardından çektiği seriyle ödül alan Chris McGrath, "Bu fotoğraflar sayesinde Cemal Kaşıkçı cinayeti ve basın özgürlüğünün yanı sıra kaliteli ve dürüst gazeteciliğin önemine ilişkin farkındalık, gelecek yıllarda vurgulanmaya devam edecek." dedi.
AA'nın 2015'ten beri düzenlendiği "Istanbul Photo Awards" yarışmasında bu yıl farklı dallarda ödül kazananlar, AA muhabirine konuştu.
Yarışmada, Washington Post gazetesi yazarı Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda cinayete kurban gitmesinin ardından Getty Images için çektiği "Bir Gazetecinin Cinayeti/A Journalist's Murder" adlı seriyle "Seri Haber" alanında ikinciliği alan McGrath, bir aydan fazla bir süre her gün olay mahallinde beklediklerini anlattı.
McGrath, şunları kaydetti:
"Günlerce hiçbir bilginin gelmediği, yeni fotoğrafların çıkmadığı oluyordu. Sonra birden sizi heyecanlandıran gelişmeler ve kareler çıkıyordu. Fotoğraf çekmesi zor, karmaşık ve çok katmanlı bir haberdi. Aynı zamanda çok görsel malzemenin de olmadığı bir gelişmeydi. Yani her gün bütün hikayeyi anlatan farklı fotoğraflar yakalamak benim için bir zordu. "
Istanbul Photo Awards ödülüne layık görüldüğü için çok mutlu olduğunu söyleyen McGrath, "Jüriye, bu fotoğrafların gücünü fark ettikleri için minnettarım. Bu fotoğraflar sayesinde Cemal Kaşıkçı cinayeti ve basın özgürlüğünün yanı sıra kaliteli ve dürüst gazeteciliğin önemine ilişkin farkındalık, gelecek yıllarda vurgulanmaya devam edecek." şeklinde konuştu.
McGrath, AA'nın düzenlediği bu yarışmanın sembolik ve tarihi karelerin fark edilmesi konusunda önemli rol oynadığını belirterek, "Dünya genelinde gazetecilere baskının arttığı bu zamanda dürüst, bağımsız ve kaliteli fotoğraf haberciliğinin daha da önem kazandığını düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.
"Kadınların çabalarını görünce seslerini duyurmam gerektiğini hissettim"İran'ın Ahvaz şehrinde, kadınların stadyuma girmesi yasak olduğu için erkek kılığında maçları izleyen 22 yaşındaki Zeynep'in hikayesini anlatan "Stadyum Kızı/Stadium Girl" serisiyle "Seri Spor" alanında birincilik ödülünü alan Forough Alaei de 40 yıldır İran'da stadyuma girmesi yasak olan kadınların mücadelesine odaklandığını söyledi.
"Kadınlar tutuklanma riskini göze alarak bu eşitsizliğe karşı mücadele ediyor." diyen Alaei, fotoğrafını çektiği Zeynep ile tanıştığında onun futbol tutkusundan ve kadın haklarına olan inancından çok etkilendiğinden bahsetti.
Alaei, Zeynep'le yakın arkadaş olduktan sonra onunla stadyuma girme kararı aldığını belirterek, "İlk başta böyle bir riski alacağımı düşünmezdim bile. Ancak kadınların bu çabalarını görünce onların sesini duyurmam gerektiğini hissettim." ifadelerini kullandı.
Projesi için kendisinin de erkek kılığına girerek stadyuma girdiğini anlatan Alaei, "Ne korkunç bir gündü. Çok gergindim. Her an polis tarafından yakalanabilirdik. Zeynep daha tecrübeli olduğu için benden daha sakindi. 4 kez göz altına alınmıştı ama benim için bir ilkti." dedi.
Alaei, kadın olarak stadyuma giremeyip erkek şeklinde girdiklerinde ne kadar duygulandığından bahsederek, "Erkekler tuhaf tuhaf bize bakıyordu. Hatta bir tanesi bana sataştı. Fakat kadın olduğumuzu anladıklarında bizi inanılmaz desteklediler. İşte o zaman maçtan keyif almaya başladık." diye konuştu.
Projesiyle İran'da bu konudaki mevcut düzenin geçen senelerde olduğu gibi tekrar gündeme gelebileceğini düşündüğünü söyleyen Alaei, şunları kaydetti:
"Istanbul Photo Awards'ı 2 nedenden ötürü seviyorum. İlk olarak Türkiye ve İran'ın pek çok ortak özelliği var. İki ülkede benzer sorunlar yaşanıyor. Yani en azından iki ülke halkları birbirlerine sempati duyuyor. Bu nedenle bu yarışmada ödül kazanmak benim için çok şey ifade ediyor. İkincisi, bu yarışma benim çalıştığım spor dalına bir önem atfediyor. Bu nedenle Istanbul Photo Awards'ı benim hikayemi anlatması açısından prestijli bir yarışma olarak görüyorum."
Alaei, bu gibi yarışmaların özellikle kendisi gibi genç foto muhabirlerini daha da cesaretlendirdiğini ve Orta Doğu'da kısıtlı imkanlara sahip gazeteciler için önemli olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com