USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Kültür Sanat

İstanbul'a 'kültür havzası' projesi üzerinde çalışılıyor

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, İstanbul'da Süleymaniye'den Topkapı'ya kadar uzanan, tarihi Fransız Hapishanesi ile köşkleri de içine alan büyük alanı 'kültür havzası' haline dönüştürecek proje üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

İstanbul'a 'kültür havzası' projesi üzerinde çalışılıyor
26-09-2017 15:57
Google News

ANKARA

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, İstanbul'da Süleymaniye'den Topkapı'ya kadar uzanan, tarihi Fransız Hapishanesi ile köşkleri de içine alan büyük alanı "kültür havzası" haline dönüştürecek proje üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Kurtulmuş, kültür-sanat muhabirleriyle bir araya gelerek, soruları yanıtladı, Bakanlığın çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bakanlık olarak Anadolu topraklarından yıllar önce yurt dışına kaçırılan 16 ülkedeki 57 eseri geri getirmek üzere çalışmalar yürüttüklerini anımsatan Kurtulmuş, eserin Türkiye topraklarına ait olduğunu kanıtlama ve iadesini isteme süreçlerinin titiz ve zorlu bir süreç olduğunu vurguladı.

"Bu sadece, çok da kolay karşılıklı iki tarafın davası gibi değil. Ülkelerin o günkü siyasi tercihleri gibi unsurlar da bu süreci etkiliyor." diyen Kurtulmuş, bu nedenle çalışmaları titizlikle yürüttüklerini kaydetti.

Fransa'daki dünyaca ünlü Louvre Müzesi'nde bulunan ve Türkiye topraklarına ait "Geyik Avı Kabartması"nın da iade çalışmaları kapsamında olduğunu bildiren Kurtulmuş, "Onun yazışmaları bitti. Şimdi onların yaklaşımını göreceğiz. Bu yaklaşıma göre de hareket edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, "Şimdi Suriye'deki iç savaş... Konuşuyoruz, ediyoruz ama göreceğiz, 3-5 sene sonra Halep'in, Şam'ın canım eserleri, Avrupa'da bir başkentte, bir müzede sergileniyor olacak. İşin bir de kaçakçılık tarafı var. Bu eserler, kitaplar, yazma eserler... Hala Türkiye'nin belki binlerle onbinlerle kayıp yazma eserleri var. Dolayısıyla zengin bir kültürümüz var. Burada temel şey, bizim bu kültürel zenginliğimizin kamuoyu tarafından bilineceği bir farkındalığı oluşturmak." dedi.

"Tabiri caizse 'devrim' yapmamız lazım"

Kültürel ve sanatsal anlamda toplumun tüm kesimlerine ulaşılması açısından yürütülecek çalışmaların neler olduğuna yönelik soru üzerine Kurtulmuş, bu konuda zihniyet dönüşümünün önemine işaret etti. Geçmişte yıllarca kültürel değerleri yaşatma konusunda ihmallerin yapıldığına hatırlatan Kurtulmuş, "Uzun yıllar el yazması kitapların kese kağıdı olarak kullanıldığı bir ülkenin çocuklarıyız. Türkiye'de mesela Türk sanat musikisinin 1936-1938'de, 2 yıl TRT'nin radyosundan yayınlanması yasaklanmış. Anadolu'da birçok yerde tarihi eserlerin yüzüne bile bakmamışız, 'Bunlar heykel' diye bırakmışız." diye konuştu.

Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Şimdi bunların hepsini yeniden toparlama zamanımız. Onun için önce kültürel zenginliğin ortaya konulabilmesi zihinsel bir geçiş yapmamız, tabiri caizse 'devrim' yapmamız lazım. Anadolu topraklarına ait olan her şey bize aittir ve bunları sahiplenerek, milli kültürümüzün bir parçası olarak görmemiz gerekiyor. Tabii bu kolay değil. İnsanların zihinlerini değiştirmek en zor şeydir. Fakat iyi yolda gidiyoruz."

Rami Kışlası "kitap vadisi" olacak

Bakan Kurtulmuş, gelecek süreçte hayata geçirilecek yeni projelere yönelik, "İstanbul'daki Rami Kışlası'nın birinci bölümü bitti, ikinci ve üçüncü bölümünün ihalesi yapılacak. Orası 8 milyon kitaplık büyük bir kütüphane olacak. Sadece kitaplık değil bir 'kitap vadisi' gibi olacak. Yani kitaba ait ne varsa inşallah oraya getireceğiz. Birkaç yıl içerisinde tamamlamayı ümit ediyoruz." dedi.

AKM 2019'a yetişecek

İstanbul Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) yapılacak projenin de bitme aşamasında olduğunu açıklayan Kurtulmuş, "AKM inşallah son noktaya geldi. AKM'yi 2019'a yetiştirmeyi düşünüyoruz. Halka dokunan bir AKM olacak. Lansmanını ekim ayı içerisinde yaparız inşallah." ifadelerini kullandı.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ