USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İsrail, Güney Afrika'nın açtığı soykırım davasını boykot etmeyerek katılacağını duyurdu

İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi, Güney Afrika'nın, Gazze Şeridi'nde 21 binden fazla Filistinliyi öldüren İsrail hakkında, Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) açılan soykırım davasını boykot etmeyeceklerini söyledi.

İsrail, Güney Afrika'nın açtığı soykırım davasını boykot etmeyerek katılacağını duyurdu
02-01-2024 12:28
Google News
Ankara

İsrail'in Yediot Ahronot gazetesine konuşan Hanegbi, Tel Aviv yönetiminin, Güney Afrika'nın, Uluslararası Adalet Divanında açtığı soykırım davasına katılacağını açıkladı.

İsrail ordusu Gazze'nin orta ve güney kesimlerinde en az 31 Filistinliyi öldürdüİsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 21 bin 978'e yükseldiİsrail basınına göre, İsrail ordusu Gazze'yi aşiretlerin yönettiği bölgelere ayırmayı planlıyorİsrail’in Gazze Şeridi’nde vurduğu bir evin enkazından bir bebek sağ olarak çıkarıldı

İsrail'in "Soykırım Sözleşmesinin imzacılarından biri" olduğunu hatırlatan Hanegbi, yaklaşık üç ay içinde büyük çoğunluğu çocuk ve kadın olmak üzere 21 binden fazla Filistinliyi öldüren İsrail'e karşı soykırım suçlamasının "iftira" olduğunu iddia etti.

Hanegbi, "Kan iftirası anlamına gelen saçma suçlama (davasına) katılacağız ve çürüteceğiz." ifadelerini kullandı.

Güney Afrika, İsrail hakkında soykırım davası açmıştı

Güney Afrika Cumhuriyeti, 29 Aralık'ta, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'de işlediği fiillerle 1948 tarihli BM Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle UAD'de dava açarak İsrail için ihtiyati tedbir kararı alınmasını talep etmişti.

Başvuruda "İsrail'in eylemleri ve ihmalleri soykırım niteliğindedir çünkü hususi soykırım niyetiyle işlenmiştir." ifadelerine yer verilirken, yapılan eylemlerin "Gazze'deki Filistinlileri yok etmek" amacı taşıdığı vurgulanmıştı.

Dava, sözleşmenin 9. maddesine dayandırılmıştı

Soykırım Sözleşmesinin 9. maddesi uyarınca, bir devletin sözleşmenin maddelerini ihlal etmesi durumunda, sözleşmeye taraf herhangi bir devlet, ihlalci devlet aleyhine UAD'de dava açabiliyor.

UAD, aciliyet gerektiren durumlarda ihtiyati tedbir kararına hükmederek, söz konusu ihlallerin dava süreci sonlanana kadar durdurulmasına hükmedebiliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ