USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İsrail gazı için kamu-özel iş birliği önerisi

Turcas Petrol Üst Yöneticisi Aksoy, "Özel sektörün liderliğinde oluşturulacak bir konsorsiyumla ya da BOTAŞ ile iş birliği yaparak İsrail gazı Türkiye'ye getirilebilir. Mutlaka kamu-özel iş birliği yapılması gerekiyor." dedi. - Anadolu Ajansı

İsrail gazı için kamu-özel iş birliği önerisi
12-05-2017 14:27
Google News

İSTANBUL - Nuran Erkul

Turcas Petrol Üst Yöneticisi Batu Aksoy, Doğu Akdeniz doğalgazının piyasanın liberalizasyonu için büyük bir şans olduğunu belirterek, "Özel sektörün liderliğinde oluşturulacak bir konsorsiyumla ya da BOTAŞ ile iş birliği yaparak İsrail gazı Türkiye'ye getirilebilir. Mutlaka kamu-özel iş birliği yapılması gerekiyor." dedi.

Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemde İsrail ile Türkiye arasındaki siyasi sıkıntıların aşılmasının, enerji projelerine olumlu yansımaları olacağını söyledi.

Mevcut durumda Doğu Akdeniz gazının Türkiye'ye gelmemesi için bir sebep görmediğini belirten Aksoy, ancak projenin teknik ve ticari fizibilitesinin iyi incelenmesi gerektiğini ifade etti.

Aksoy, Türkiye'nin yıllık doğalgaz tüketiminin 50 milyar metreküpe yaklaştığına dikkati çekerek, ülkeye getirilmesi planlanan doğalgazın fiyatının mevcut fiyatlarla rekabet edebilecek güçte olması gerektiğini dile getirdi.

Doğu Akdeniz gazının Türkiye'ye getirilmesi sürecinde şu an Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının aktif rol üstlendiğini bildiren Aksoy, şöyle konuştu:

"Burada asıl soru, projede özel sektöre ne kadar yer verileceğidir. Piyasanın liberalizasyonu açısından İsrail gazı çok büyük bir şans. Özel sektörün liderliğinde oluşturulacak bir konsorsiyumla ya da BOTAŞ ile iş birliği yaparak İsrail gazı Türkiye'ye getirilebilir. Bu şekilde toplamda 8-10 milyar metreküp gazın Türkiye'ye getirilmesi, özel sektörün piyasaya girmesi açısından da büyük bir fırsat. Bunun tamamen kamu eliyle yapılmaması gerektiğini düşünüyorum. Biz özel sektörün de kapsayıcılık dahilinde işin içine alınması gerektiğine inanıyoruz. Mutlaka kamu-özel iş birliği yapılması gerekiyor."

"Doğalgazda kontrat süreleri sona eriyor"

Aksoy, Türkiye'nin mevcut doğalgaz anlaşmalarında kontrat sürelerinin sona ermeye başladığını belirterek, Doğu Akdeniz gazının bu dönemde gündemde olmasının Türkiye açısından yeni kontratlar yapma konusunda önemli bir avantaj oluşturabileceğini ifade etti.

Bu avantajın değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Aksoy, "Kamu buradaki pazarlık kuvvetini kaybetmek istemeyecektir. Mutlaka işin içinde olsun ama doğalgaz fiyatının geleneksel şekilde petrole endeksli olarak değil, Türkiye'de oluşacak bir doğalgaz merkezine veya BOTAŞ fiyatına endeksli bir iskontoyla alınması iyi bir fırsat olabilir. Ayrıca, fiyatların bazı uluslararası doğalgaz merkezlerine endekslenmesi de söz konusu olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Aksoy, Avrupa'da petrole endeksli fiyatlandırma sisteminden pazar endeksli fiyata geçildiğini dile getirerek, "Artık üreticilerin değil, tüketicilerin fiyatı dikte etmeye çalıştığı bir pazara doğru gidiyoruz. Bizim de bu fırsatı kaçırmamamız lazım." diye konuştu.

"Jeotermal enerjiye yatırım yapmayı planlıyoruz"

Şirket olarak yeni dönemde Türkiye'de jeotermal enerji alanında yatırım yapmayı planladıklarını belirten Aksoy, "Bunun yanında inovasyon yapan, enerji depolama teknolojileri üreten şirketlerle ortaklık yollarını da değerlendiriyoruz. Alternatif yatırım araçlarında ise daha çok mevzuat gerektirmeyen piyasalara yatırım yapmayı hedefliyoruz." dedi.

Aksoy, yurt dışındaki yatırımlarına ilişkin de İran piyasasını incelediklerini ifade ederek, "İran'da rüzgar ve güneş projeleriyle ilgileniyoruz. Orada çekici bir alım garantisi fiyatlaması var ama finansman sıkıntısı ortaya çıkıyor. Finansmanın çözüldüğü noktada hazırlıklı olmak adına çalışmalarımızı yapıyoruz." diye konuştu.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ