USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

İsmet İnönü, 27 Mayıs sonrası dış basına darbeyi böyle savunmuş!

Başbakan Menderes ve arkadaşlarının alaşağı edilerek utanç verici yargılama tiyatroları sonrası idama götürüldükleri darbenin ilk günlerinde, eski Cumhurbaşkanı ve CHP Genel Başkanı İnönü dış basına darbeyi değerlendiriyor

29-05-2020 03:04
Google News

HABER MERKEZİ

Başbakan Adnan Menderes ile Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan’ın idamları ile sonuçlanan tarihin kara lekesi 27 Mayıs 1960 darbesini dönemin CHP Genel Başkanı ve eski Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, dış basına yorumluyor.

Darbe sıcaklığının sürdüğü günlerde çekildiği anlaşılan video kaydının iki cümlelik bölümünde İnönü, diplomatik bir dille, alaşağı edilen hükümeti suçlayıp, darbecileri övüyor.

Cumhurbaşkanı Celal BayarBaşbakan Adnan Menderes ve Demokrat Parti milletvekillerinin 27 Mayıs 1960 günü gerçekleşen askeri darbe sonrası, tutuklanarak hapsedildikleri günlerde İnönü, sonradan CHP Genel Başkanlığı koltuğuna oturacak Bülent Ecevit’i de tercüman olarak yanına alarak açıklamalarda bulunuyor.

İnönü, hem muhalefet lideri hem de eski cumhurbaşkanı olarak dış basına açıklamasında açıkça darbeyi savunurken, “demokrasi”den dem vurmayı da ihmal etmiyor.

"Associated Press” logolu videoda İnönü, şunları söylüyor:

“… teşebbüse geçmiş olan ordu, uzun zamandan beri devam eden ıstırabın ve bunalımın çaresiz bir hareketi olarak teşebbüs ettiği anlaşılıyor. Ordunun hedefi, bir an evvel memlekette tabii hayatın, demokratik hayatın kurulup işlemesi olduğu anlaşılıyor."

.

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ