USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İslam İşbirliği Teşkilatından Arakan çağrısı

Kazakistan'ın Astana kentinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesinde Arakan'daki insani durumun daha fazla kötüye gitmesinin engellenmesi ve sorunun barışçı yollarla çözümü için gerekli adımların atılması talep edildi.

İslam İşbirliği Teşkilatından Arakan çağrısı
10-09-2017 20:32
Google News

ANKARA

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Arakan eyaletinde Müslüman azınlığa baskı uygulayan Myanmar hükümetine, uluslararası hukuktan ve insan hakları sözleşmelerinden kaynaklanan yükümlülüklerine uyma çağrısı yapıldı.

İİT Bilim ve Teknoloji Zirvesi'nde 'Arakan raporu' kabul edildiCumhurbaşkanı Erdoğan: İslam ülkeleri Arakan için birlikte mücadele etmeli

Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen İİT Bilim ve Teknoloji Zirvesi kapsamında, örgütün dönem başkanlığını yürüten Türkiye'nin inisiyatifiyle, Myanmar'da Arakan Müslümanlarını hedef alan şiddet olaylarının ve bölgedeki insani krizin ele alındığı toplantı düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla gerçekleşen toplantının ardından 19 maddelik sonuç bildirisi yayımlandı.

Bildiride, Arakan eyaletinde Müslüman topluluğa yönelik uygulanan sistematik baskılar ve sivillere yönelik zorbaca eylemlerden duyulan kaygı vurgulanarak, Myanmar hükümetine uluslararası hukuktan ve insan hakları sözleşmelerinden kaynaklanan yükümlülüklerine uyma çağrısı yapıldı.

İslam kültürünü silmeye yönelik girişimlerine son verilmesi istendi

Liderler, Myanmar hükümetinden, Arakanlı Müslümanlara uyguladığı sürgün siyasetine ve Müslüman azınlığın İslami kültür ve kimliğini silmeye yönelik girişimlerine son vermesini istedi.

Bildiride, eyalette yaşan gerilimlerin kaynağında, Müslüman azınlığa ait hane ve mülklerin tapu kayıtlarından çıkarılması, konut, ibadethane ve kuruluşlarına ait binaların yok edilmesi gibi ayrımcı uygulamalar olduğuna işaret edildi. Arakanlı Müslümanların 1982'de çıkan Vatandaşlık Yasası ile yurttaşlık statülerini kaybettiği hatırlatılarak, Müslümanların bu yolla temel haklarından yoksun bırakıldığı belirtildi.

Liderler, sorunun barışçı ve diyaloğa dayalı yöntemlerle çözülmesi, bu yönde atılacak adımların toplumsal gruplar arasında uyumu gözeten kapsayıcı bir çözümü hedeflemesi gerektiğine dikkati çekti.

Bildiride, Arakan'daki insani durumun daha fazla kötüye gitmesinin engellenmesi, her bireyin etnik ve dini aidiyeti nedeniyle mahkum edilme korkusu olmadan yaşayabileceği bir ortamın sağlanması için gerekli adımların atılması için uluslararası topluma çağrı yapıldı.

Liderler, Myanmar hükümetine eski Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan öncülüğünde hazırlanan Arakan Danışma Komisyonunun tavsiyelerine uyma çağrısında bulundu.

Muhabir: Emre Aytekin


dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ