USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

İşitme engelli çocukların ilk 'ses' heyecanı kamerada

Türkiye'nin farklı illerinden her yıl 120 işitme engelli çocuk, Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirilen ameliyat ile biyonik kulak sahibi oluyor ve sesle tanışıyor.

İşitme engelli çocukların ilk 'ses' heyecanı kamerada
02-10-2017 16:42
Google News

İZMİR - Efsun Yılmaz

Doğuştan işitme engelli çocuklar, gerçekleştirilen ameliyat sonrasında takılan biyonik kulak sayesinde "sesli dünya"ya kavuşuyor. Türkiye'nin farklı bölgelerinde işitme engeliyle dünyaya gelen 120 çocuk, her yıl Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesinde "kohlear implant ameliyatı" ile biyonik kulak sahibi oluyor.

Hastanenin Kulak Burun Boğaz Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Enver Altaş ve uzman ekibinin operasyonu sonucu, biyonik kulağın bir parçası ameliyatla iç kulağa konuluyor, 4 hafta sonra ses alıcısı, kablo ve mikrofondan oluşan dış parça da kulak arkası bölümüne yerleştiriliyor, böylelikle seslerin iç kulaktan beyne iletimi başlatılıyor.

Kapı seslerini işitince ağlayarak anne veya babasının boynuna sarılıyor

Ailelerin cep telefonlarının kameralarıyla görüntülediği "o an", sessiz bir dünyadan çıkan çocukların mimiklerinden, ilk kez duydukları ses karşısında çok şaşırdıkları anlaşılıyor. 

Görüntülerde, sesi duyunca çocuklar titremeye başlıyor, belli belirsiz gülümsüyor, oyuncak veya kapı seslerini işitince ağlayarak anne veya babasının boynuna sarılıyor. 

Ameliyatın ardından hastanede belli bir süre eğitim alan çocuklar, ninnilere, şarkılara, gürültülere alışıyor, kelimeleri anlamlandırıyor hatta konuşuyor.

Biyonik kulak onlar için "cici'

Sesle tanışan çocuklardan Ömer Kayra'nın annesi Nurcan Kızıl Toprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oğlundaki işitme kaybının yenidoğan tarama testlerinde fark edildiğini kaydetti.

Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki ameliyatla 17 aylıkken biyonik kulak takılan Ömer Kayra'nın cihaza "cici" dediğini anlatan Toprak, şunları dile getirdi:

"Bir ses duydu, korktu ve ağladı. Sonrasında biraz duruldu. Şaşkınlık içindeydi. Oğlumun duyduğunu anlayınca ben de çok ağladım. Seslere alışmasının ardından konuşmaya başlayınca ilk söylediği kelime 'baba' oldu, ikincisi de 'merhaba'. Şimdi 3 kelimelik cümleler kurabiliyor. Cihazına 'cici' diyor, sabah kalkar kalkmaz da hemen onu arıyor. Sesi ve müziği çok seviyor."

"Eminim kızım gelecekte çok şey başaracak"

Elif Eylül'ün (4) annesi Hatice Ulutaş da kızının sesle tanışma anlarını şöyle anlattı:

"İlk duyduğu anı görüntüledik. Anlatılmaz bir duygu, sadece yaşanabilir. Biraz korktu, ne yapacağını bilemedi. Sevinçten hepimiz ağladık. Kızım hayata döndü, oynayabiliyor, gülebiliyor. Belki müzisyen bile olabilir, bilemiyorum. Yabancı müzik çok dinliyor. Çocuk şarkılarına bayılıyor. Baleyi de çok seviyor. Bunların hiçbirini anlamıyor, tanımıyor, bilmiyordu. Umudumuz çok. Eminim kızım gelecekte çok şey başaracak."

Ameliyat ekibinin başındaki Prof. Dr. Enver Altaş, çocukların sesle buluştuğu anın çok önemli olduğunu belirterek, "Çocuklar çok farklı tepkiler verebiliyorlar. Seviniyorlar, çığlık atıyorlar, ne olduğunu anlamaya çalışıyorlar. Aileler de heyecanla bekliyor ve işitme engelli çocuklarının topluma katılması için umutlanıyorlar." dedi. 

 

 

 

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ