USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Magazin

"İşçilerimizin sendika ile problemlerini çözmelerini arzu ediyorum"

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bursa’da otomotiv işçilerinin iş bırakma eylemine yönelik, “Ben bir an önce üretimin tekrar başlamasını, bu süreçte de işçilerimizin sendikayla olan problemlerini çözmelerini arzu ediyorum” dedi. Bilim Sanayi v

21-05-2015 16:06
Google News

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bursa’da otomotiv işçilerinin iş bırakma eylemine yönelik, “Ben bir an önce üretimin tekrar başlamasını, bu süreçte de işçilerimizin sendikayla olan problemlerini çözmelerini arzu ediyorum” dedi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜYAP’ta düzenlenen Auto Show Fuarı’na katıldı. Burada basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Fikri Işık Bursa'daki otomotiv işçilerinin grevleriyle ilgili açıklama yaptı.

Bakan Işık, yapılan eylemin bir an önce son bulması gerektiğini belirterek, “Konuyu yakından takip ediyorum. Bundan MESS VE Türk Metal arasında toplu sözleşme imzalandı. Bugünkü eylemleri grev diye nitelendirmek doğru değil. Grev toplu sözleşmede anlaşmazlık olur işçi ben çalışmıyorum der bunun adı grevdir. Şuanda bir toplu sözleşme yürürlükte ve 3 yıllık bir sözleşme var. Bunu grev olarak nitelenmek doğru değil. İşçi kardeşlerimizin sendikaya yönelik bir tepkisi var. Kendi aralarındaki ücret dengelerinin bozulduğu gibi bir gerekçeleri var” dedi.

“BENİM ÇAĞRIM BİR AN ÖNCE ÜRETİM BAŞLASIN”

“Otomotiv sektörü Türkiye’nin en güçlü olduğu sektör” diyen Işık, “Şuan da otomotiv sektörü Türkiye’nin dünyada otomotiv üretiminin yapıldığı bütün ülkelere ihracat yaptığı sektör. İşçi kardeşlerimizin tepkilerini anlayışla karşılarız. Bunum üretimin devam ederek bu tepkileri ortaya koyması bizim için daha önemli. 

Türkiye’nin ve işçi kardeşlerimizin en büyük gücü üretim. Üretimin durması Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirmede sıkıntı hayatası orta ve uzun vadede sektöre ve ülke ekonomisine olumsuz dönüş yapar. Bunun da işçi kardeşlerimizin arzu ettiğini düşünmüyorum. Benim arkadaşlara çağrım. Bir an önce üretimin başlaması. Üretim devam ederken taleplerinin işverenlerce değerlendirilmesi ve bunun sonucunda bir noktaya gelinmesi” diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN ZOR DURUMDA KALMASINI HİÇBİR İŞÇİ KARDEŞİMİZ İSTEMEZ”

Bakan Fikri Işık, üretim devam ederken de sorunun çözülebileceğini kaydederek, “Tartışmada biz taraf değiliz. İşçi kardeşlerimizin ortaya koyduğu tepkileri haksız görmüyoruz. Bunun üretimin aksatmaması noktasında kalmasını arzu ediyoruz. Olayı ilk günden itibaren takip ettiğim için orada sendikaya yönelik bir tepkinin yayılması olarak değerlendirdim.

 Arzumuz üretimin daha fazla aksamaması. Türkiye’nin zor durumda kalmasını hiçbir işçi kardeşimizin isteyeceğini düşünmüyorum. Ben bir an önce üretimin tekrar başlamasını, bu süreçte de işçilerimizin kendi sendikayla olan problemlerini çözmelerini arzu ediyorum. Bursa valisi ara bulucu olarak gayret gösteriyor” şeklinde konuştu.

“ÜRETİM DEVAM EDERKEN DE BU GÖRÜŞMELER YAPILABİLİR”

Yapılan eylemin grev olmadığını kaydeden Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Benim arzum hemen başlaması. Türkiye’nin ihracatına olumsuz durum oluşturuyor. Üretim devam ederken de bu görüşmelerin yapılabileceğini özellikle söylemek istiyorum. Bir grev durumu yok. İşverenle işçi arasındaki talepler, beklentiler üretim devam ederken de rahatlıkla görüşülebilir” dedi.

“KÜRESEL OYUNCULARIN ÜRETİMİ BAŞKA ÜLKELERE KAYDIRMA RİSKİ VAR”

Üretime devam edilmez ise büyük firmaların yurtdışında başka fabrikalarla anlaşma yapma risklerinin olabileceğini belirten Fikri Işık,“Yılsonu itibariyle bugün e kadar üretim kaybı telafi edilemeyecek bir üretim kaybı değil. Burada önemli olan Türkiye’nin bu noktadaki taahhüdünü yetine getirememe riskine karşı küresel oyuncuların üretimi veya tedariki başka ülkelere kaydırma riski var. Türkiye’de hiç beklenmeyen bir üretim duruşu oldu. 

Büyük firma, ‘Türkiye’de böyle şeyler olacaksa ben falanca fabrikanın yanına bir de Hindistan’dan fabrika ekliyim yarısını da oradan alayım’ derse bu Türkiye’de üretimin azalmasına, işçilerin çıkarılmasını ve bura hem istihdam kaybına hem de ihracat kaybına sebep olabilir. Ben bir an önce üretimin başlaması ama işçi kardeşlerimizin de taleplerini işverenle birilikte değerlendirmesini arzu ediyorum” diye konuştu.

dikGAZETE..
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ