USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

İş sağlığı ve güvenliğinde yeni dönem başlıyor

İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi çalıştırma zorunluluğu, 1 Temmuz 2016 tarihi itibariyle 50’den az çalışana sahip şirketler için de zorunlu olacak. Yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverene, idari para cezası uygulanacak. İş...

İş sağlığı ve güvenliğinde yeni dönem başlıyor
23-06-2016 13:47
Google News
İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi çalıştırma zorunluluğu, 1 Temmuz 2016 tarihi itibariyle 50’den az çalışana sahip şirketler için de zorunlu olacak. Yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverene, idari para cezası uygulanacak.
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Uzmanı Mahmut Arslantürk, İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi çalıştırma zorunluluğunun, 1 Temmuz 2016 tarihi itibariyle 50’den az çalışana sahip şirketleri de kapsayacağını söyledi. Yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverene, görevlendirmediği her bir kişi ve 2016 yılında aykırılığın devam ettiği her ay için 6 bin 511 lira idari para cezasının uygulanacağını söyleyen Arslantürk, „10’dan az çalışanı bulunan işyerlerinin işverenleri veya vekilleri ise iş sağlığı ve güvenliği eğitimden geçerek ve OSGB’lerden, kamu sağlık hizmet sunucularından ya da aile hekimlerinden İşyeri Hekimi hizmeti alarak yükümlülüklerini yerine getirebilecek. Yeni düzenlemeyle birlikte Türkiye genelindeki 50’den az çalışana sahip ’az tehlikeli’ şirketlerin işverenleri, sağlıklı ve güvenli işyerlerinin oluşması, iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenebilmesi için işyerlerinde İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi görevlendirecek“ dedi.
Önceden iş kanunları içerisinde yer alan madde hükümleri ile uygulanan iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin, 20 Haziran 2012 tarihinden itibaren 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası kapsamında ele alındığını ifade eden Arslantürk, “Yeni yasayla işin niteliğine göre işyerleri ’çok tehlikeli’, ’tehlikeli’ ve ’az tehlikeli’ olmak üzere tehlike sınıflarına ayrıldı. Yeni durumlara uyum sağlanması amacıyla yasanın bazı hükümleri aynı yasanın 38. maddesi gereği aşamalı olarak hayata geçirildi. Son olarak ise 1 Temmuz 2016 tarihi itibariyle “az tehlikeli“ ve 50’den az çalışana sahip işyerlerinde de yasanın 6. ve 7. maddelerini uygulama zorunluluğu geldi. Yeni düzenlemeyle birlikte, 50’den az çalışanı olan “az tehlikeli“ işyerleri, 6331 sayılı yasa gereği 1 Temmuz 2016 tarihinden itibaren “tehlike sınıfına ve çalışan sayısına göre“ İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi görevlendirmek veya Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi’nden (OSGB) hizmet almak suretiyle yükümlülüklerini yerine getirmek zorunda olacaklar“ şeklinde konuştu.

“10’DAN AZ ÇALIŞANA SAHIP ŞIRKETLER İSG HIZMETINI KENDILERI YÜRÜTECEK“
’Az tehlikeli’ şirket kapsamında olup 10’dan az çalışana sahip işyerleri için özel durumun söz konusu olduğunu belirten Mahmut Arslantürk, “10’dan az çalışana sahip işyerleri, işverenleri ve işveren vekilleri bakanlık tarafından yetkilendirilen kuruluşlardan iş sağlığı ve güvenliği (İSG) eğitimi almak şartıyla, iş güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebilecek. Ayrıca bu işyerleri, OSGB’lerden, kamu sağlık hizmet sunucularından ya da aile hekimlerinden İşyeri Hekimi hizmeti alarak yükümlülüklerini yerine getirebilecekler“ diye konuştu.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ