Türkiye'nin Tahran Büyükelçiliği Ticaret Başmüşaviri Cengiz Gürsel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İran'da yatırım ve ticaret yapmak isteyen iş adamlarının dikkat etmesi gereken konular hakkında bilgi verdi.
İran'ın kapalı ekonomiden çıkmaya çalıştığını, bununla birlikte uzun yıllar dünyaya kapalı olmanın getirdiği bazı olumsuz alışkanlıklar ve reflekslerin bulunduğunu aktaran Gürsel, yabancı yatırımcı için ticari ortamın şeffaf hale getirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Gürsel şunları kaydetti:
"İran'a gelen iş adamlarımız, mevzuatı oturmuş, her şeyi tıkır tıkır işleyen bir yatırım ortamına gelmediklerini bilmelidirler. Bu ülkenin iş potansiyeli kadar riskleri de var. Avrupa ülkelerinde ise mevzuat sorunu yok. Şeffaflık var. Ama orası doymuş bir pazardır. İran'da hala yatırım açığının bulunması cazibesini arttırıyor. Bu geçiş dönemi bir avantajken, bahsettiğimiz eksiklikler de riski oluşturuyor. İş adamının yetenek ve sanatı işte burada ortaya çıkıyor."
"İran öncelikli ülkeler arasında"
İki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesine yönelik Türk Ekonomi Bakanlığı'nın aldığı kararlar olduğunu belirten Gürsel, "Bilindiği üzere, ihracatı geliştirme konusunda bakanlığımızın bazı destek programları söz konusudur. Bu programlarda İran'a tanınmış ilave puanlar var." ifadesini kullandı.
Söz konusu ilave puanların İran'ı tercih için avantajlı hale getirdiğini dile getiren Gürsel, "2016-2017 planları içerisinde İran, bakanlığımızın öncelikli ülkeleri arasında yer alıyor. Bu ülke için başvuruda bulunan firmalarımızın alacağı ilave puanları olacaktır." açıklamasında bulundu.
Yine 2015'te uygulamaya giren Tercihli Ticaret Anlaşması'nın (TTA) kapsamının genişletilmesinin söz konusu olduğunu kaydeden Gürsel, "Ambargoların kalktığı süreçte TTA, iki ülke arasındaki ticarete ivme kazandıracaktır." şeklinde konuştu.
Türk yatırımcıya tavsiyeler
İran'da iş yapmak isteyen Türk firmalarının dikkat etmesi gereken hususlara ilişkin Gürsel şunları söyledi:
"Bilgi eksikliğini giderme adına öncelikle ülkeyi iyi bilen güvenilir müşavirlik, hukuk ve muhasebe hizmeti verecek firmalarla çalışılmalıdır. Kayıt dışı yollar tercih edilmemelidir. Çünkü bu, başka sorunlar çıkartabilir. Her şeyin şeffaf, mevzuata uygun bir şekilde yapılması çok önemlidir. Buradaki iş kültürünü yakından tanımak açısından mümkün olduğunca çok kişiyle görüşerek bilgi almakta büyük fayda var. Biz bu konuda iş adamlarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz."
İran'ın yabancı yatırımcıları çekmek için bir takım reformlar yapmaya çalıştığına işaret eden Gürsel, "Fakat hala çözülmesi gereken sorunlar var. Gümrük vergilerinin yüksekliği, Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) üyelik meselesi gibi konular iş adamlarının kararlarını etkiliyor. İran, DTÖ'ne şu an üye değil. Ama üyelik başvurusu söz konusu. Üye olması halinde İran daha şeffaf ve öngörülebilir bir pazar haline gelebilecek." diye konuştu.
En önemli sorun "para transferi"
Ülkedeki en önemli sorunların başında para transferinin geldiğini söyleyen Gürsel, bu sorunun İran'ın dünyadaki finansal sisteme tam entegre olmasıyla çözülebileceğini ifade etti.
Gürsel, "İran finans ve bankacılık sektörünün dünyaya tam entegre olmaması, yabancı bankaların buraya tereddütle bakmalarına yol açıyor. Bu ülkeden para transferi konusu, ticaretin önündeki büyük engel. Bu yönde çalışmalar sürüyor. Bu sorunun aşılmasıyla ticari ilişkilerin ivme kazanması bekleniyor." değerlendirmesinde bulundu.
dikGAZETE.com