USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Kültür Sanat

Iraklı fotoğrafçı çocukluk hayali olan mesleğini 70 yıldır sürdürüyor

Irak’ın Süleymaniye kentinde yaşayan 84 yaşındaki Muhammed Emin Kadir, ilerleyen yaşına rağmen çocukluk hayali olan fotoğrafçılık mesleğine 70 yıldır tutkuyla devam ediyor

Iraklı fotoğrafçı çocukluk hayali olan mesleğini 70 yıldır sürdürüyor
22-07-2024 12:22
Google News
Süleymaniye

Hayatının büyük bölümünü fotoğrafçılığa adayan Kadir, tutkunu olduğu bu sanatla kardeşlerinin sayesinde küçük yaşta tanıştı.

Dükkanındaki eski fotoğraf makineleri ve kameralarıyla bölgedeki fotoğrafçılığın serüvenine ışık tutan Kadir, uzun yıllardır icra ettiği mesleğini aynı zamanda 100'e yakın kişiye de öğretti.

Çocukluk hayali fotoğrafçılığı ailesinden öğrendi...

Muhammed Emin Kadir, fotoğrafçılık mesleğinin aileden geldiğini, bunun çocukluk hayali olduğunu ve büyük kardeşlerinin mesleğin inceliklerini kendisine öğrettiğini söyledi.

Kardeşlerinden en büyüğünün Süleymaniye’nin en eski fotoğrafçısı Şeyh Mustafa Şeyh Said’in yanında yetiştiğini anlatan Kadir, "Fotoğrafçılığa başladığım dönemde şehir merkezleri dışında hiçbir yerde fotoğrafçı dükkanı yoktu." ifadelerini kullandı.

Kadir, mesleğe ilk başladığı 1950’li yıllarda insanların kimlik veya diğer işlerde kullanmak üzere fotoğraf çektirmek için şehir merkezlerine gitmek zorunda kaldıklarını anlattı.

100 kişiye fotoğrafçılık mesleğini öğretti...

Bir dönem Süleymaniye’nin Çarta nahiyesinin ilk fotoğrafçısı olarak çalışan Kadir, burada hem merkeze gidemeyen vatandaşlara hizmet verdiğini hem mesleğini başkalarına da öğrettiğini dile getirdi.

Kadir, "O dönem iş yaptığım kameraya Şemsi deniliyordu. Yıllarca onunla iş yaptım. 100 kişiye fotoğrafçılığı öğrettim. Birçok öğrenci yetiştirdim.” diye konuştu.

Uzun yıllar eski kameralarını kullanan Kadir, bunları dükkanında sergilediğini ve hiçbir şekilde satmayı düşünmediğini de dile getirdi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ