Çocuklarda internetle çok fazla zaman geçirme ebeveynlerin sıklıkla şikayet ettiği bir konu haline geldiğini belirten Görhan, “Anne babalar çocuklarının daha çok çocuklarının oynadığı çevrim içi bilgisayar oyunlarından rahatsız olduklarını ve çocuklarının ekran karşısında geçirdikleri sürenin abartılı olduğunu ifade etmektedirler. Bu durumu çocuklarıyla paylaştıklarında ise çocuklarından “Daha az önce oturdum, beş dakika oldu“ türünden cevaplar almaktadır" dedi.
Her geçen gün daha fazla olmak üzere anne babaların akşamları eve geldiklerinde ekran karşısına geçtiklerini söyleyen Görhan, "Sosyal paylaşım siteleri öncelikli olmak üzere yetişkinlerinde oynayacağı oyunlar ebeveynlerin ilgisini çekmektedir. Aynı çocuklarda olduğu gibi yetişkinlerde de internette belli sayfalara düzenli ve uzun süreli girilmektedir. İlişkilerini, zevklerini, yaşam olaylarını oradan paylaşmakta, aynı zamanda aksatmadan sanal ortamdaki arkadaşlarının hayatını oradan takip etme ihtiyacı hissetmektedirler" diye konuştu.
Bu durumun aileye ayrılan kaliteli zamanı azalttığını, aynı zamanda insani duyguların tamamına yakınının çoğunlukla sanal ortamda gösterilmesine yol açtığını ifade eden Görhan, şöyle devam etti:"Arkadaşının aldığı bir eşyayı sosyal paylaşım sitesinde görerek kıskanan ebeveyn klavye başında duygu gelgitleri yaşayabilmektedir. Belirli saatlerde oynaması gereken sanal oyunlar için gece yarısı uykudan kalkarak ekran başında meyve sulayan anne babalar vardır.
Tüm ailenin bir arada olduğu saatlerde ekrana mahkum olan anne babaların zaman içerisinde yalnızca sanal ortamda bir hayatı gerçeğine tercih etme riski oluşmaktadır. Üstelik bunu yaparken çocuklarının bilgisayar bağımlılıklarına olumsuz katkıda bulunduklarını unutmamalıdırlar. Çocuklarına “Haydi dersin başına” diyen anne babalar “Bakalım dün sayfama koyduğum fotoğrafım kaç beğeni almış” diyerek ekran başına koşuşturuyorlarsa aile ve toplumun geleceği için büyük riskler söz konusudur.
Gerçeğin yerini sanal, sözün yerini klavye, duygunun yerini bilgisayar ifadelerinin aldığı aile ortamlarında ebeveynlerin bir an önce ekranla ilişkilerini makul ve kendi ruh sağlığı ile aile içi iletişimi korumaya yönelik düzenlemesi ön koşuldur. Sağlıklı ailelerin kaynağı sağlıklı ebeveynlerdir. Bilgisayarın kontrolünde bir hayat yerine kontrollü bilgisayar sağlıklı olandır.”
dikGAZETE