Bilim insanları, küçük boyutlarda bir kamera kombosu oluşturmak üzere, sayısal bir sensör üzerine yerleştirilebilen düz bir lens oluşturmuş durumda. İşte, insan saçından bile defalarca ince olan lensin detayları.
Bir nefesle 17 hastalık teşhisiBilimkurgu filmlerinde, hastayı birkaç saniyede tarayıp hastalık teşhisi yapan tıbbi cihazlar...
Akıllı telefon lensleri çağ atlayacak!
Gelecek nesil akıllı telefonlarda yer alabileceği düşünülen yeni düz lensler, Caltech ve Samsung araştırmacılar tarafından geliştirildi. Geleneksel kamera lensleri, ışığı birden çok cam parçasına yönlendirerek görüntüyü odaklamakta. Bir lensin içbükey şekli, ışığın yoğun orta bOyunca ince kenarlardan daha hızlı geçmesini sağlıyor. Işık, setteki diğer parçaların farklı mesafelerdeki çeşitli cam parçalarından geçirildiğinde odaklanmış görüntü oluşuyor.
Araştırmacılar ise cam kullanmak yerine iki tabaka silikon silindir kullanmayı denemiş. Bu silindir koleksiyonu metayüzey olarak adlandırılıyor ve her bir silindirin çapı değiştirilip ayarlanabiliyor. Silindir çaplarının değiştirilmesi ile araştırmacılar, ışığın lensten geçme şeklini çok sayıda cam yerine bir tabaka ile ayarlayıp görüntünün odaklanmasını sağladılar.
Her bir silindir 600 nanometre uzunluğunda ve her bir çift tabaka lens bin 200 nanometre kalınlığına tekabül ediyor. Kıyaslama yaparsak, tek bir tel insan saçının 100 bin nanometre kalınlığında olduğunu belirtebiliriz. Her bir silindirin çapının ayarlanabilmesi, yüzlerce nanometre boyutunda olup ince tabakanın birkaç cam parçasının odak işini yapmasına izin veriyor.
Fotoğraflar için ışığın odaklanması ile ilgili çalışmalar daha önce de yapılsa da görüntünün lens etrafında bulanık olduğu gözlemlendi ancak yeni araştırmada uygulanan yöntem bu bulanıklığı giderdi ve 70 derecelik görüş açısı sağladı.
Bilgisayar çiplerinden çok daha kolayca üretilebildiği belirtilen metayüzeylerin, çap olarak sadece birkaç milimetre olan küçük lensler yaratma anlamında, ucuz ve kolay ölçeklenebilir olduğunun altı çiziliyor. Ek olarak düz lensler kolayca SMOS sayısal görüntüleme sensörüne eklenebiliyor.
Düz lenslerin bir sensör ile üst üste getirilmesiyle Teknoloji, akıllı telefonlar ve giyilebilirler gibi teknolojilere kolayca uygulanabilecek nitelikte. Araştırma ekibi, lenslerin küçük kameralara ve mikroskoplara eklenmesi için deneyler yaparak kullanıp alanını genişletmek hedefinde.
:: Yeni nesil akıllı telefon kameralarındaki lenslerin çıkıntı sorunu ortadan kalkacak mı dersiniz?
SDN - ShiftDelete.Net
Kaynak: SHIFTDELETE.NET
dikGAZETE.com