Bilim insanları günümüzde insan beyninin bilinen 83 bölgesini tanımlamak için 100 yıllık bir haritayı kullanıyorlar. Fakat bu durum değiştirilmek üzere.
St. Louis'teki Washington University araştırma ekibi, "Human Connectome Project" kapsamında mevcut 180 gri maddeden hariç yeni 97 yeni gri madde buldu.
Araştırmacılar yeni buluşla birlikte güncellenecek haritanın otizm, şizofreni ve diğer nörolojik rahatsızlıklara çözüm olarak, daha gelişmiş beyinlerin meydana getirilmesine zemin hazırlayacağı belirtiyorlar.
Çalışma lideri Dr. David Van Essen konuyla ilgili yaptığı açıklamada, insanların beyinin neler yapabileceğini öğrenmek istedikleri takdirde, beyinin bağlantılarını ve organizasyon işlemlerinin bilmelerinin şart olduğunu belirtti.
Yeni Bir Renk Bulundu
Beynin yeni bölgeleri nasıl bulundu?
Bilim insanları, özelleştirilmiş Manyetik Rezonans makinelerindeki üçlü teslas ambalajı ile 1200 denek beyini taradılar.
Bazı deneklere ise bu esnada beyinlerini aktif tutmaları için matematik problemi çözdürülürken, bazı denekler ise hikayeler dinlediler.
Araştırmacılar deney esnasında, hikayeler dinleyen insanların eş zamanlı olarak başkalarının hareketlerini izlerken beynin farklı bölgelerini aktive ettiklerini gördüler.
Bu da beynin bir iş üzerine yoğunlaştığı esnada, başka aktiviteleri de odağına alabilerek kontrol altında tutabildiğini ortaya koydu.
Araştırmacılar yalnızca bir keşifte bulunmadılar. Keşiflerinin haritasını çıkaran bilim insanları, başka bilim insanlarının da kendi deneylerini gerçekleştirebilmesine zemin hazırladılar.
Çıkarılan söz konusu harita, deneyin kanıtlanması ve literatüre geçmesi noktasında son derece önemli durumda.
Araştırmanın yüzde 97 oranında doğruluk payı barındırdığı Engadget'taki haberde yer aldı.
Kanser Tedavisinde Yeni ÇözümBeynin daha önce keşfedilmeyen 97 yeni bölgesinin bulunmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
SDN'den...
dikgazete.com