USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

İlk ders zilini bakan çaldı

İlk ders zilini çalan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, organize sanayi bölgelerindeki 19 mesleki ve teknik eğitim okulu sayısını 100’e çıkaracaklarını bildirdi. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 2015 - 2016 eğitim öğretim yılı açılışını...

İlk ders zilini bakan çaldı
28-09-2015 16:10
Google News
İlk ders zilini çalan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, organize sanayi bölgelerindeki 19 mesleki ve teknik eğitim okulu sayısını 100’e çıkaracaklarını bildirdi.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 2015 - 2016 eğitim öğretim yılı açılışını Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yaptı. Burada yaptığı konuşmada Avcı, “Bugün yeni bir öğretim yılına başlama heyecanını yaşayan yaklaşık 18 milyon öğrencimiz ve 900 bine yaklaşan öğretmenimiz var. 1 milyon 200 bin öğrencimiz okul öncesi eğitime, 1 milyon 136 bin öğrencimiz ise ilkokula başlıyor. Her yeni eğitim öğretim yılı Milli Eğitim camiası için yeni hayaller, taze ümitler demektir. Her zamanki heyecanımızla yeni eğitim öğretim yılının hepimize, eğitim camiamıza ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Eğitim hükümetimizin en önemli ve en öncelikli konuları arasında yer almaktadır. Geleceğimiz olan çocuklarımız ve gençlerimizi hayata, yüksek öğretime en iyi şekilde hazırlamak en önemli görevlerimiz arasında. Ama asıl görevimiz mutlu olmayı bilen, başkalarını mutlu edebilen bireyler yetiştirmek” diye konuştu.

“EBA BUGÜN DÜNYANIN EN BÜYÜK EĞİTİM, ERİŞİM PORTALI HALİNE GELMİŞTİR”
Fatih Projesi kapsamında teknolojiden en üst seviyeden yararlanmak için etkileşimli tahtalar kurulduğuna değinen Avcı, şunları kaydetti:
“Öğrencilerimize tablet bilgisayarlar dağıttık. Okullarımızın geniş bant internet erişimini sağladık. Ancak Fatih Projesi bazılarının zannettiği gibi sadece bir donanım projesi sadece bir tablet bilgisayar dağıtım projesi değildir. Aynı zamanda çok kapsamlı bir içerik projesidir. Bu kapsamda bu yıl EBA’yı yani Eğitim Bilişim Ağı’nı yeniden ve yeni bir mimariyle tasarladık. EBA bugün dünyanın en büyük eğitim, erişim portalı haline gelmiştir. Dolayısıyla Fatih Projesi sadece bir donanım değildir, aynı zamanda çok köklü bir içerik projesidir. Ders kitaplarının ücretsiz dağıtılması, taşımalı eğitim, bursluluk, yatılılık, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması, sosyal taraflarla ortak yürütülen çalışmalar, bilişim teknolojileri sınıfları gibi çok sayıda projeyi hayata geçirdik.”

“BU YILKİ MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM İÇİN 8 MİLYAR LİRALIK BÜTÇEMİZ, BAKANLIĞIMIZIN 2002 YILINDAKİ BÜTÜN BÜTÇESİNDEN DAHA FAZLA”
2014-2015 eğitim öğretim yılı açılışının da bir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde yapıldığını hatırlatan Bakan Avcı, “Bu yılda yine bir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesindeyiz. Çünkü mesleki ve teknik eğitime çok büyük bir önem veriyoruz. Şunu övünerek söylemek isterim ki, lisedeki öğrencilerimizin yaklaşık yarısı, mesleki ve teknik ortaöğretim okullarında eğitim görüyor. Bu oran, OECD ortalamasının üzerindedir” dedi.
Sayısal gelişmenin yanı sıra mesleki ve teknik ortaöğretimde niteliği artırmak için yapılan çalışmaları anlatan Avcı, “Mesleki ve teknik eğitimde 2002-2003 ders yılında öğrenci sayısının 1 milyonun altındaydı. Bu yıl 2 milyonun üzerinde öğrencimiz mesleki ve eğitimde. Mesleki ve teknik eğitimin, ortaöğretim içindeki payını yüzde 30’dan yüzde 50’ye çıkardık. Mesleki ve teknik eğitimde 2002-2003 ders yılında 60 bin civarında olan öğretmenimiz vardı. Geçtiğimiz yıl bunu 130 bine, iki kattan fazlasına çıkardık. 2002-2003 ders yılında bin 920 olan mesleki ve teknik lise sayısını geçen yıl itibarıyla iki katından fazlasına 4 bin 89’a yükselttik. Bakanlığımızın 2002 yılındaki bütçesi 7,5 milyar liraydı. 2015 yılında 8 katından fazlasına 62 milyar liraya yükselttik. Mesleki ve teknik eğitimde daha da göz kamaştırıcı bir artış var. 2002’de mesleki ve teknik eğitimdeki bütçemiz 750 milyon liraydı. Bugün itibarıyla 11 kat fazlasına yükseldi. 8 milyar 230 milyon liraya yükseldi. Bu yılki mesleki ve teknik eğitim için 8 milyar liralık bütçemiz, bakanlığımızın 2002 yılındaki bütün bütçesinden daha fazla” ifadelerini kullandı.

“19 OLAN BU SAYIYI 100’E ÇIKARTACAĞIZ”
Türkiye Mesleki ve Teknik Eğitim Strateji Eylem Planı’nı Yüksek Planlama Kurulu kararıyla yürürlüğe koyduklarını ifade eden Avcı, 2015-2016 eğitim öğretim yılında organize sanayi bölgelerindeki 19 mesleki ve teknik eğitim okulunda öğrenim gören 10 binden fazla öğrenci için öğrenci başına 4 bin lirayla 6 bin 250 lira arasında değişen destek sağladıklarını anlattı. Avcı, "Bu okullarımızın sayısını da en kısa vadede 100’e çıkartacağız. 19 olan bu sayıyı 100’e çıkartacağız” dedi.
Mesleki ve teknik liselerdeki eğitim programlarını geliştirdiklerini, modüler yapıda 62 alanda öğretim programı uygulandığını bildiren Avcı, 6 bin çeşit bireysel öğretim materyale hazırlanarak öğretmen, öğrenci, kamu ve özel kuruluşlarının hizmetine sunduklarını ifade etti. Bakan Avcı, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nu kurduklarını, eğitimle sektör arasında iş birliğini geliştirmek amacıyla 61 kuruluşla protokoller imzaladıklarını ve bu protokollerin 70 öğrenci ile 1 milyon 750 bin arasındaki öğrenciyi ilgilendirdiğini de sözlerine ekledi.
Konuşmasının sonunda Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi hakkında da bilgi veren Avcı, okulda bin 159 kız öğrencinin, 159 erkek öğrencinin eğitim aldığını kaydetti.
Konuşmaların ardından Avcı, öğrencilerle birlikte ilk ders zilini çaldı. Avcı, ardından 9-D sınıfını ziyaret ederek, öğrencilere ders kitaplarını ve hediye kitaplarını dağıttı. Avcı, Türkiye’deki bütün okullarda özel okullarda dahil olmak üzere bütün devlet okullarında öğrencilerin bu ders yılı başında kitaplarını ilk derste sıralarının üzerinde bulduklarını ifade etti. Avcı, “Bu petrolü, doğalgazı olmayan Türkiye Cumhuriyeti’nin eğitime verdiği önemi gösteriyor. Eğitime yapılan yatırımların ne kadar öncelik taşıdığını bu çok sembolik olarak da gösteriyor” dedi.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ