USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

'İktidar, kıdem tazminatını tamamen ortadan kaldırmak istemektedir'

CHP Zonguldak Milletvekili Demirtaş, iktidarın kıdem tazminatını fona devrederek işçilerin 80 yıllık hakkını tamamen ortadan kaldırmak istediğini savundu. - Anadolu Ajansı

'İktidar, kıdem tazminatını tamamen ortadan kaldırmak istemektedir'
08-05-2017 15:47
Google News

TBMM

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, iktidarın kıdem tazminatını fona devrederek işçilerin 80 yıllık hakkını tamamen ortadan kaldırmak istediğini savundu.

Demirtaş, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında, kıdem tazminatı fonu taslağı hazırlandığını ancak sosyal paydaşların bu çalışmaların içeriğinden haberi olmadığını söyledi.

Kıdem tazminatının iş yaşamına Cumhuriyet'in ilk yıllarında girdiğini ve Atatürk'ün Türk işçilerine hediyesi olduğunu belirten Demirtaş, kıdem tazminatının çalışanların iş güvencesi, gelecek garantisi, analarının ak sütü gibi helal olan bir hak olduğunu vurguladı.

"İşçilerin yüzde 80'i kıdem tazminatı alamıyor." denildiğine işaret eden Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu doğrudur. Ancak bunun gerçek nedenleri halka söylenmemektedir. Çünkü iktidar kayıt dışı çalışmanın önüne geçememektedir. İşçiler 1 yıllık süre dolmadan işten çıkarılmaktadır. İktidar işçi alacaklarının işverenlerin suistimaline ve ödeme güçlüğüne karşı korunması için ILO'nun 173 sayılı sözleşmesini, 15 yıldır imzalamamıştır. AKP'nin bunu ısıtıp ısıtıp gündeme getirmesinin nedeni işçilerin kıdem tazminatını güvence altına almak da değildir. Borç batağındaki iktidar, iç ve dış borçları çevirmek için kaynak bulmak istemektedir. İktidarın asıl amacı, kıdem tazminatını fona devrederek aynen işsizlik sigorta fonunda olduğu gibi fonu, amacı dışında kullanarak iç ve dış borçları ödemekte kullanmaktadır. İktidar, kıdem tazminatını fona devrederek işçilerin 80 yıllık hakkı olan kıdem tazminatını tamamen ortadan kaldırmak istemektedir. İktidarı, Çalışma Bakanı'nı uyarıyorum, işçilerin kazanılmış haklarını kaybetmesine neden olacak fon uygulamasından derhal vazgeçilmelidir."

Demirtaş, konuyla ilgili TBMM Başkanlığına kanun teklifi sunduğunu belirterek teklif hakkında bilgi verdi.

Teklifle, 1 yıldan daha az çalışanların da kıdem tazminatı almasını, kıdem tazminatı alacaklarının, kamu alacakları ile rehinli alacaklardan da öncelikli olmasını öngördüklerini ifade den Demirtaş, kıdem tazminatını ödemeyen işverenlere idari para cezası verileceğini kaydetti.

Demirtaş, işverenlerin iflası ve ödüme güçlüğüne düşmesi halinde ise işçilerin mağdur olmasını önlemek için Kıdem Tazminatı Garanti Fonu kurulmasını öngördüklerini bildirdi.

Muhabir: Meltem Öztürk

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ