USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

İftar ve sahurda toplamda en az 8 - 10 bardak su içilmeli, mutlaka sahur yapılmalı...

İftar ve sahurda toplamda en az 8 ila 10 bardak su içilmesinin ve mutlaka sahur yapılmasının önemli olduğu kaydedildi ve "Birçok kişi sahura kalkmadan oruç tutabileceğini düşünüyor. Oysa sahura kalkmadan tutulan oruç açlık süresini daha da artıracağından gün içinde mide rahatsızlıklarına neden olabilir" denildi.

İftar ve sahurda toplamda en az 8 - 10 bardak su içilmeli, mutlaka sahur yapılmalı...
30-05-2017 20:09
Google News

İSTANBUL

İftar ve sahurda toplamda en az 8 ila 10 bardak su içilmesinin, mutlaka sahur yapılmasının önemli olduğuna dikkat çekildi.

Abdi İbrahim İlaç Medikal Direktörlüğü'nden yapılan açıklamada, sağlıklı bir Ramazan ayının, vücudu uzun süren açlık ve susuzluk dönemine hazırlamaktan geçtiği belirtildi.

Açıklamada, yaklaşık 17 saat süren oruç sürecine hazırlık için beslenme alışkanlıkları ve uyku düzeniyle ilgili değişikler yapılmasının gerektiği ifade edildi.

İftar ve sahurda toplamda en az 8 ila 10 bardak su tüketilmesinin, mutlaka sahur yapılmasının önemli olduğu aktarılan açıklamada, ana yemek olarak et, tavuk ya da balık grubundan protein içeriği yüksek bir besinin tüketilmesinin, yağlı, şekerli ve tuzlu besinleri azaltılmasının ve en az 30 dakikalık yürüyüş yapılmasının da gerekli olduğu dile getirildi.

Minimum 30 dakikalık yürüyüşlerin Ramazan’ın vazgeçilmezi olabileceği ifade edilen açıklamada, şeker hastalığı, kalp hastalığı, tansiyon hastalığı, böbrek rahatsızlığı olanlar ile gebe-emzirenler, kanser tedavisi görenler, yaşlı bireyler ve çocukların uzun süre aç kalmaları halinde risk altına girebileceği ve bu grubun oruç tutarken mutlaka bir hekime danışmasının gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, lif içeriği yüksek sebze ve meyve tüketilmesinin önemli olduğu böylece sindirim sisteminin rahatlayacağı ve uzun açlık sürecine daha kolay uyum sağlanacağı vurgulandı.

Ülser veya başka bir mide rahatsızlığı olanların mutlaka doktora danışmasının gerektiği kaydedilen açıklamada, sürekli asit baskılayıcı mide ilacı kullanan "Reflü hastaları ilaçlarını sahurdan 30-60 dakika önce mutlaka almalı." ifadelerine yer verildi.

Sahura kalkmak için erken yatın

Açıklamada, Ramazanda iftar ve sahur saatleri nedeniyle oruç tutanların biyolojik saatinde değişiklik oluşabileceği, Ramazan öncesi normal uyku saatinden 1-2 saat önce uyumanın, bu süreçte sahura kalkmayı kolaylaştıracağı ve gün içinde uykusuzluğa bağlı halsizlik ve yorgunluk hissedilmesini önleyeceği ifade edildi.

Birçok kişi için Ramazan ayında en büyük sorunun açlıktan çok susuzluk olduğu belirtilen açıklamada, "Üstelik yaz aylarında terleme ve idrar yoluyla su atılımı da artıyor. Ramazan öncesi veya başında su tüketmeyerek susuzluğa alışılacağının düşünülmesi oldukça yanlış bir davranış. İftar ve sahurda toplamda en az 8-10 bardak su tüketilmeli, su kaybını artıran kafeinli içeceklerden uzak durulmalı" denildi.

Sahura kalkma alışkanlığı edinilmeli...

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Birçok kişi sahura kalkmadan oruç tutabileceğini düşünüyor. Oysa sahura kalkmadan tutulan oruç açlık süresini daha da artıracağından gün içinde mide rahatsızlıklarına neden olabilir.

Sahura kalkma alışkanlığı edinilmeli. Sahurda yumurta, peynir, süt ve yoğurt gibi protein içeriği yüksek besinlerin alınması tokluk hissinin uzun sürmesine yardım eder.

Ayrıca ceviz ve badem gibi kaliteli yağ içeren besinler de sahur sofralarında yer almalı. Ana yemek olarak et, tavuk ya da balık grubundan protein içeriği yüksek bir besin yenilmeli.

Böylece alınması gereken günlük protein ihtiyacı kaliteli protein kaynaklarından sağlanmış olur.

Bunun dışında zeytinyağlı bir sebze yemeği ve tahıl grubundan bulgur pilavı ya da makarna iftarda yenilebilecek besinlerdir.

En önemli probiyotik kaynaklarından olan yoğurdu; ayran ya da cacık olarak tüketmek sıvı alımını destekleyecektir.

Günlük mineral desteğini sağlayacak olan maden suyu ya da taneli komposto da iyi bir içecek seçeneği olabilir."

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ