USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

“İdrarda ağrısız kanamayı önemseyin“ uyarısı

"özellikle ağrısız idrarda kanama söz konusuysa aksi ispat edilene kadar bunu mesane kanseri olarak değerlendirip hızla gerekli tetkikleri yapıp sebebi ortaya koymalıyız"

“İdrarda ağrısız kanamayı önemseyin“ uyarısı
14-02-2020 15:26
Google News

 Medicana Kadıköy Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Kurtuluş, “Mesane kanserinin erken teşhisi için idrarda ağrısız kanama, kanamanın yoğunluğundan bağımsız, önemli bir belirtidir. Yanı sıra idrarda yanma, sık idrara gitme de önemli belirtiler arasında yer alır." dedi.

Medicana’dan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Kurtuluş, mesane kanserinde erken teşhisin çok önemli olduğunu bildirdi.

Mesane kanserinin üroloji pratiğinde çok sık karşılaşılan bir kanser türü olduğunu dile getiren Kurtuluş, "Mesanenin iç yüzeyini örten hücre tabakasının kontrolsüz çoğalıp dokuları işgal etmesiyle kendisini gösterir.

Tüm dünya üzerinde her yıl milyonlarca insanı etkileyen mesane kanseri son yıllarda artış göstermektedir. Genellikle 50’li yaşlardan sonra görülmesine rağmen her yaşta karşımıza çıkabilmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Kurtuluş, erkeklerde mesane kanseri gelişme olasılığı kadınlara oranla yaklaşık dört kat daha fazla olduğunu ve kadınlarda görüldüğünde daha ağır seyrettiğini dile getirdi.

- "En önemli risk faktörü sigara kullanımı veya sigara dumanına maruz kalma"

En sık ağrısız kanama ile kendini belli eden mesane kanserinin bilinen en önemli risk faktörünün sigara kullanımı veya sigara dumanına maruz kalmak olduğunu belirten Kurtuluş, "Bazı kimyasal maddelere maruz kalmak ta riski arttırıyor.

Özellikle boya ve petrol endüstrisinde çalışanlarda bu kanser sıkça görülebiliyor. Mesane taşı, uzun süreli sonda kullanımı, kronik enfeksiyonlar, bazı kemoterapi ilaçları ve radyoterapi de riski arttıran faktörler arasında gösterilmektedir." açıklamasında bulundu.
 

Kaynak: AA
.
dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ