İdlib
Ülkenin kuzeybatısındaki İdlib ilinde etkili olan yağışlar, Esed rejimi ve destekçilerinin saldırılarından kaçarak derme çatma çadırlara sığınan sivillerin yaşamlarını olumsuz etkilemeye devam ediyor.
Altyapının olmadığı araziler üzerine kurulan sığınmacı kampları, yağışlarla birlikte lağım ve pis sularla doldu.
Yayılan kötü koku ve zararlı böceklerin hastalıklara yol açmasından endişe duyan aileler, soruna bir an önce çözüm bulunmasını bekliyor.
İdlib'in batısındaki Bala'a'daki kamp sakinlerinden Muhammed Added, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yağmur suyunun kanalizasyon suyuyla karışarak çadırların arasına taştığını söyledi.
"Sudan çıkan kötü kokudan dolayı kampta yaşayan çocuklar Halep çıbanı ve uyuz gibi hastalıklara yakalanıyor." diyen Added, kalıcı çözüm bulunması için insani yardım kuruluşlarına çağrıda bulundu.
"Çocuklarda hastalıklar artıyor"
Derme çatma çadırda yaşayan Marva Halil de "kanalizasyon suyundan yayılan kötü koku sonucu" kızının uyuz hastalığına yakalandığını söyledi.
Sivilcelerin ve kaşıntının kızının vücuduna yayıldığını belirten Halil, "Hava esince ve yağmur yağınca pis koku yayılıyor. Kampta yaşayan çocuklarda hastalıklar artıyor" diye konuştu.
İdlib'deki durum
Türkiye, Rusya ve İran, 2017'deki Astana toplantısında, Esed rejiminin kontrolünde olmayan alanda 4 "gerginliği azaltma bölgesi" oluşturma karar aldı.
Rejim, İran destekli teröristler ve Rusya, saldırılara devam edip 4 bölgeden 3'ünü ele geçirip İdlib'e yöneldi.
Türkiye, Eylül 2018'de Rusya ile ateşkesi güçlendirmek için ek mutabakata varsa da saldırılar Mayıs 2019'da tekrar şiddetlendi. Türkiye ile Rusya'nın 5 Mart 2020'de sağladığı yeni mutabakatın ardından ateşkes büyük ölçüde korunuyor.
2017-2020 döneminde saldırılardan kaçan yaklaşık 2 milyon sivil, Türkiye sınırına yakın bölgelere göç etmek zorunda kaldı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com