USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

IBRAF, İİT ülkeleri yayın organlarını tek çatıda toplayacak

İslam Ülkeleri Yayıncılık Düzenleyici Otoriteleri Genel Sekreteri Doç. Dr. Hamit Ersoy: "İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin tamamının görsel ve işitsel yayın yapan organlarının hafızası IBRAF'ın elinde olacak" dedi. - Anadolu Ajansı

IBRAF, İİT ülkeleri yayın organlarını tek çatıda toplayacak
26-02-2017 02:22
Google News

CAKARTA - MAHMUT ATANUR- ADEM ŞALVARCIOĞLU

İslam Ülkeleri Yayıncılık Düzenleyici Otoriteleri (IBRAF) Genel Sekreteri Doç. Dr. Hamit Ersoy, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkelerin tamamının görsel ve işitsel yayın yapan organlarının hafızasının IBRAF'ın elinde olacağını bildirdi.

IBRAF Genel Sekreteri ve Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi olan Hamit Ersoy, Endonezya'nın Bandung kentinde düzenlenen IBRAF'ın 5.yıllık toplantısı ve çalışmalarıyla gelecekteki faaliyetlerine ilişkin AA muhabirine bilgi verdi.

Ersoy, IBRAF'ın 2013 yılından bu yana İİT bünyesinde tanınmaya başlamasının ardından, tüm zirvelere davet edildiğini, fikirlerinin sorulduğunu ve önerilerinin dikkate alındığını belirterek, İİT üyesi ülkelerin yayıncılık anlamında tüm iletişim bilgilerinin IBRAF'ın çatısı altında toplanacağını, IBRAF olarak İİT ülkelerinin tamamının görsel ve işitsel yayın yapan organlarının hafızasının IBRAF'ın elinde bulunacağını kaydetti.

Son dönemde yaptıkları çalışmalarla somut başarılar elde ettiklerine işaret eden Ersoy, 2016 yılında İİT Enformasyon Bakanlar Zirvesi'nde çıkan kararla İİT ülkeleri için yayıncılık alanında yasa yapma, tavsiyede bulunma ve rehber ilkeler oluşturma gibi düzenleme yetkisi de aldıklarını, verilen bu görevle İİT ülkelerindeki medya kuruluşlarını, terörizmle mücadele konusunda izlenmesi gereken meslek ilkelerini belirlemeye davet ettiklerini aktardı.

Ersoy, bakanlar zirvesinde talepleri olmadığını ve somut bir başarıya ulaşacaklarına kanaat getirilerek bu yetkinin kendilerine verildiğini ifade ederek, görevin gereği olarak Bandung'daki yıllık toplantıda medya alanında hoşgörüyü yükseltme ve terörizmle mücadele üzerine "Bandung Deklarasyonu"nu yayınladıklarını vurguladı.

İİT üyesi ülkeler ve diğer ülkelerden medya temsilcilerinin yoğun katılım gösterdiği toplantı çerçevesinde, "Medya Okuryazarlığı" oturumunun moderatörlüğünü de yapan Ersoy, oturumda özellikle Türkiye ve Fas ve Endonezya masasının çok aktif olduğunu, deklarasyonun onaylanmasıyla İTT kapsamında medya kuruluşlarının nasıl davranması gerektiğine ilişkin rehber ilkeler edineceklerini ifade etti.

Endonezya bir yıl daha IBRAF dönem başkanlığı yapacak

Endonezya'nın toplantıda konuklarını çok iyi bir şekilde ağırladığını anlatan Ersoy, "Her yıl farklı ülkede yıllık toplantı yapıyoruz. Ancak Endonezya'nın hakkını teslim etmek gerekir. IBRAF'ın çıtasını o kadar yükselttiler ki konuya samimiyetle ilgi gösterdiler. Endonezya, IBRAF toplantılarına yenilikler kattı. IBRAF toplantısına ek olarak, 'Dünya Ahengi için Medya' konulu uluslararası toplantı yapan Endonezya, Avrupa ve Avustralya gibi üye olmayan ülkelerden de davetli çağırarak, IBRAF'ın bilinirliğini artırmış oldu." diye konuştu.

Ersoy, dönem başkanı Endonezya'nın IBRAF'ın 5. yıllık toplantısını mükemmel bir ev sahipliğinde gerçekleştirmesine minnettar olduğunu belirterek, bu başarısından ötürü Endonezya'nın bir yıl daha dönem başkanlığını sürdürmesine karar verdiklerini aktardı.

Bandung toplantısında alınan kararlar doğrultusunda bir sonraki toplantıya kadar önemli bir yola çıktıklarına işaret eden Ersoy, "Çıkan deklarasyonun hukuki ve onay sürecini, bakanlar zirvesine yetiştirmeye çalışacağız. İİT içinde IBRAF üyesi olmayan ülkeleri üye yapmak için de Endonezya Yayın Komisyonu (KPİ) ile ilgili ülkelere davetiye göndereceğiz. IBRAF'ın üye sayısını 57'ye çıkarmayı hedefliyoruz." dedi.

RTÜK öncülüğünde kurulan IBRAF'ın yetkisini denetiminden, merkezi yapılanmasına kadar ellerinde bulundurduklarını, nelere öncelik verileceğini kendilerinin belirlediğini kaydeden Ersoy, ulusal çıkarlara aykırı hiçbir faaliyette bulunulmadığını, aksine IBRAF'ın İİT üyesi ülkeler kapsamında yayıncılık alanında Türkiye'nin önceliklerini ön plana alan uluslararası bir kuruluş olduğunu vurguladı.

Ersoy, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) bünyesinde BRAF adıyla Karadeniz RTUK'ler forumu şeklinde tanımlanabilecek bir forum oluşturulduğunu, 12 üyesi ülkesi olan bu başarılı çalışmadan ilham alarak, 2010 yılında İslam Ülkeleri RTUK'ler Forumu adıyla bir proje hazırladığını ifade ederek, başta çok sert eleştiriler almalarına rağmen forumun, İİT tarafından onaylandığını ve 2011'de de İİT ilişkili olarak IBRAF'ın kurulduğunu hatırlattı.

Forumu 1. yılında İstanbul'da ortak deklarasyon yayınlayarak, tüm İslam dünyasına duyurduklarını belirten Ersoy, "Daha sonra 2012 yılında ikinci toplantıda IBRAF'ın kuruluş tüzüğü, anayasası diyebileceğimiz bir metin hazırladık. Böylece IBRAF hukuki olarak resmiyet kazanmış oldu. Aynı yıl içinde İİT'nin düzenlediği Enformasyon Bakanlar Zirvesi'nde IBRAF'ı sunduk ve bakanlar zirvesinde onaylandı." diye konuştu.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ