USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

IBM molekülü tüm virüsleri yok edecek!

İnsanları tehdit eden tüm virüsleri tek bir molekül ile tedavi etmek mümkün olabilir mi? IBM'in de içerisinde yer aldığı bir çalışma, virüslere karşı önemli bir gelişme kat etti.

IBM molekülü tüm virüsleri yok edecek!
31-10-2016 20:17
Google News

IBM ile Singapur’daki Biyomühendislik ve NanoTeknoloji Enstitüsü araştırmacılarının ortak çalışması önemli bir gelişmeyi beraberinde getirdi. Ebola, Zika ve hatta genelde hafife alınan grip gibi virüslere karşı tedavi bulma çalışmaları sürecinde, tüm virüsleri neyin benzer kıldığı anlaşılmaya çalışılmış. Evet, bu sefer bilgisayar sistemlerini değil, doğrudan bizleri etkileyen virüslerden bahsediyoruz.

iPhone ile mobil kanser taraması iPhone ile mobil kanser taraması

.

Tüm virüslere karşı tek bir makromolekül!

Araştırma sürecinde, bir makromolekülün tüm türlerdeki virüsleri iyileştirebilecek potansiyele sahip olabileceği ve insanları enfeksiyonlardan koruyabileceği fikri ortaya çıkmış. Virüslerin hedef alınacak anahtar bölgeleri olan RNA ve DNA’sı ise virüsten virüse değişebilmeleri ve mutasyona uğrayabilmeleri sebebiyle yok sayılmış. Durumun böyle olması sebebiyle RNA ve DNA’yı başarılı bir şekilde hedeflemenin oldukça zor olduğu ifade ediliyor.

16-10/31/mmv02.gif

Sonrasında, tüm virüslerin dışında olan ve vücuttaki hücrelere yapışıp virüslere yardımcı olan glikoproteinlere odaklanılarak bir makromolekül geliştirilmiş. Bu makromolekülün ise küçük alt birimleri olan dev bir molekül olduğu belirtiliyor.

Elektrostatik yüklemelerle virüsleri kendisine çekerek virüslerin sağlıklı hücreleri sağlıklı hücrelerden uzat tutan makromolekül, virüsün asit seviyesini de nötrleyip çoğalmasına engel oluyor. Ek olarak mannoz adı verilen bir şeker de bu makromolekülün içerisinde bulunuyor. Mannoz ise sağlıklı bağışıklık hücreleriyle birlikte çalışarak virüsün ortadan kaldırılmasını sağlıyor.

Laboratuvar ortamında Ebola ve kızıl gibi virüslere karşı gerçekleştirilen testlerde makromolekül görevini başarıyla gerçekleştirmiş olarak gözüküyor. Tabii ki daha birçok test yapılması gerekiyor. Umarız bu gelişmeyle ilgili olarak daha fazla yol hızla kat edilir ve hastalıklar son bulur.

::

Kaynak: SDN

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ