ŞANLIURFA - Müslüm Etgü
Şanlıurfa'da açık cezaevinde bulunan hükümlüler, ekimini yaptıkları biberi uzun ve zahmetli sürecin ardından sofralara hazır hale getirerek hem meslek öğreniyor hem de bütçelerine katkı sağlıyor.
Akçakale-Şanlıurfa karayolunun 10. kilometresinde 6 yıl önce hizmete giren ve 450 mahkumun kaldığı Akçakale Açık Ceza İnfaz Kurumunda hükümlülere yönelik farklı meslek edindirme kursları veriliyor.
Kurslara katılan hükümlüler, meslek öğrenmelerinin yanı sıra boş zamanlarını değerlendiriyor ve gelir elde ediyor.
Eğitimler kapsamında bu yıl ilk kez hükümlüler, ziraat mühendislerinden destek alarak kurumun içerisindeki araziye biber ekimi gerçekleştirdi.
Hükümlüler tarafından toplanan biberler, yöresel yöntemlerle kurutularak Adalet Bakanlığınca temin edilen makinaların bulunduğu atölyede isot (pul biber) haline getirilerek, paketlendikten sonra cezaevlerinde satışa sunuluyor.
Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Sadi Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akçakale ilçesindeki cezaevinde kalan hükümlülerin bu yıl ilk kez Şanlıurfa'yla özdeşleşen isot üretimi yaptıklarını söyledi.
Yaklaşık 30 dönümlük bir arazide 70 hükümlünün biberin ekiminden isot haline getirilmesine kadar tüm aşamalarda görev aldığını ifade eden Doğan, şunları dile getirdi:
"50 ton kadar biber hasadı yapıldı, bunların 15 tonu yeşil olarak diğer cezaevlerine gönderildi kalan 35 ton ise yöreye uygun olarak kurutulup, Adalet Bakanlığının desteğiyle getirilen makinelerle isot haline getirildikten sonra paketlenip satışa hazır hale geldi."
Doğan, amaçlarının hükümlülerin meslek öğrenerek yeniden topluma kazandırılmalarını sağlamak olduğunu söyledi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com