USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

Hint Okyanusu'nun incisi: Sri Lanka

Hazreti Adem'in dünyada ilk ayak bastığı yer olarak rivayet edilen Sri Lanka, farklı kültürü, yemyeşil doğası, ilginç yapıları ve eşsiz güzellikleriyle dikkati çekiyor. - Anadolu Ajansı

Hint Okyanusu'nun incisi: Sri Lanka
11-07-2017 17:52
Google News

KOLOMBO

İnsanlığın "baba yurdu" olarak rivayet edilen, Güney Asya'nın yeşile bürünmüş tropikal ormanları, çay tarlaları, baharat bahçeleri, pirinç tarlaları ve kauçuk ağaçlarıyla renk cümbüşü oluşturan ada ülkesi Sri Lanka, eşsiz güzellikleri ve farklı kültürü ile dikkati çekiyor.

Tarihi MÖ 3000 yıllarına uzanan Hint Okyanusu'nun incisi Sri Lanka, çeşitli kaynaklarda Hazreti Adem'in cennetten yeryüzüne indiği topraklar olarak gösteriliyor. Hindistan'ın 31 kilometre güneydoğusunda, başkenti Kolombo olan ülkede yaklaşık 22 milyon insan yaşıyor.

İklimi sıcak ve nemli olan, muson yağmurlarının etkisinde kalan Sri Lanka, son yıllarda kültürü, doğal güzellikleri ve farklı özellikleriyle adından söz ettiriyor. Ülke ayrıca, antik kentleri, budist tapınakları ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki tarihi yerleriyle ilgi görüyor. Ülke su sporlarından doğa yürüyüşüne, tırmanıştan çeşitli spor branşlarına da imkan da sağlıyor.

Budizm devletin öncelikli dini olsa da ülkede, İslam, Hristiyan ve Hinduizm dinlerine mensup vatandaşlar da yaşıyor. Ülkede birkaç da Müslüman köyü bulunuyor. Nüfusun yaklaşık yüzde 9'unu oluşturan Müslümanlar bu köylerde yaşam mücadelesi veriyor.

Sri Lanka'da İslam'ın simgesi: Kırmızı Mescit

Başkent Kolombo, aynı zamanda ülkenin en büyük şehri. Nüfusunun yüzde 35'i Müslüman olan Kolombo'da 250 cami bulunuyor. Bu camiler arasında Sri Lanka'da İslam'ın sembolü olarak kabul edilen, mimarisi ve kırmızı rengiyle dikkat çeken "Kırmızı Mescit" de yer alıyor. Müslümanlara ait iş yerlerinin yoğun olarak yer aldığı Pettah bölgesindeki Kırmızı Mescit Camisi, "Jamiul Alfar Jummah Mescidi", Tamilce'de "Samman Kottu Palli", Sinhalca'da ise "Rathu Palliya" adlarıyla biliniyor.

UNESCO tarafından "kültürel miras" listesine alınan "Kırmızı Mescit", 1908 yılında Hindistan asıllı İngiliz Müslümanlarca inşa edilmiş. Öncellikle bin 500 kişinin ibadet edebileceği şekilde dizayn edilen 5 katlı camide, zaman içinde genişletme çalışmaları yapılarak ibadethane kapasitesi arttırılmış. Ayrıca, kentte Müslümanların camilerin yanı sıra açık alanlarda rahatça ibadetlerini gerçekleştirebildiği de görülüyor.

Sri Lanka'da Osmanlı izleri

Sri Lankalılar, Türkiye'ye olan sevgilerini her fırsatta dile getiriyorlar. Ülkedeki Müslümanlar, Sri Lanka'da İngiliz sömürgesine karşı bağımsızlık mücadelesinin kıvılcımını yakan Sultan Abdülhamid Han'a ve destek elini esirgemeyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a özlem duyuyor. Bu doğrultuda, Sultan Abdülhamid Han'ın adı Kolombo'da bir caddede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ismi de çeşitli eserlere verilmiş durumda.

Caddede ticaret yapan bir esnaf, Sri Lanka'daki Müslümanlar arasında çoğunlukla Muhammed adının kullanıldığını, 19. yüzyılların başında açılan bu cadde vesilesiyle Abdülhamid adının da yaygın olarak kullanılmaya başlandığını söyledi.

Müslümanlar, İslam'ın sancaktarı olarak gördükleri Türkiye'nin istikrarı ve güçlenmesi için camilerde zaman zaman dua edip, hutbe okuyorlar.

Muhabir: Kaan Bozdoğan

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ