USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

Hıdırellez'in ekşimsi lezzeti 'Alüyyül ala'

Edirneli bir şekerlemeci, Kanuni Sultan Süleyman'ın misafirlerine ikram ettiği ve geçmişte üretimi için Hıdırellez'in beklendiği söylenen "Alüyyül ala" tatlısını gelenekleri yaşatmak için üretti.

04-05-2017 15:37
Google News

EDİRNE 

Edirneli bir şekerlemeci, Kanuni Sultan Süleyman'ın misafirlerine ikram ettiği ve geçmişte üretimi için Hıdrellez'in beklendiği söylenen "en iyi, pek iyi" anlamına gelen "Alüyyül ala" tatlısını gelenekleri yaşatmak için üretti.

Yaban mersini, Frenk üzümü, Hafızağa eriği, bal, limon tuzu, mısır nişastasının karışımından üretilen, üzeri Antep fıstığıyla kaplanan, lokum kıvamındaki Alüyyül ala, damakta bıraktığı hafif ekşimsi tadıyla tüketenlerin hafızasında unutulmaz bir lezzet olarak kalıyor.

Tatlıyı üreten şekerlemeci Arif Meriç, büyüklerinin anlatımından, Osmanlı'da Kanuni'nin misafirlerine ikram ettiği tatlının gelenek gereği Hıdırellez'e yakın zamanlarda yapıldığını bildiğini söyledi.

Tatlı üretiminde doğanın canlanmasının kutlandığı Hıdırellez'in beklenmesinin, bir anlamda tatlı bir yıl dileği mesajı olduğunu anlatan Meriç, "Geçmişten bu yana özellikle Hıdırellez zamanlarında üretilen ve tüketilen tarihi ürünümüz de özellikleriyle dikkati çekiyor. Doğadaki bu güzelliği Alüyyül ala tatlısıyla tamamlıyoruz. İçerisinde birçok meyvenin bulunduğu bu tarihi ürünümüz, halsizlik, stres ve yorgunluğu alıp götürüyor. Atalarımız bunu tüketmiş ve denemiş." diye konuştu.

Geleneklere uygun olması açısından tatlıyı yapmak için Hıdırellez'in yaklaştığı günlerde yoğun mesai harcadığını belirten Meriç, şöyle devam etti:

"Biz de üretim için Hıdırellez'e yakın günleri bekleyerek geleneklerimize bağlılığımızı gösterdik. Bir maziyi bir de geleceği, ikisini bir araya topladığımız zaman mazide ecdadımız hep güzellikler yapmış, gelecek olan kuşaklar da güzelliğin peşinde devam etmiş. Kakava da Hıdırellez de ikisinin bir araya gelip coşmasıdır. O gün gelince her tarafta ateşler yakılarak, üzerinden atlanır. Nehrin kenarında sohbetler edilir, herkes hoşbeş ve büyük bir seda ile baharı böyle kutlar. Tatlı yenir, tatlı konuşulur. Baharın kutlanışında Edirne'mize gelecek misafirlerimize sesleniyorum; sakın Alüyyül ala yemeden Edirne'den gitmeyin."

Arif Meriç, tamamen doğal ürünler kullanılarak imal edilen tatlının yarım kilogramını 30 liradan sattıklarını bildirdi.

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ