USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

'HES'lerde firmalar sadece suyun gücünden istifade edebilir'

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, "Vatandaşlarımız endişe etmesin, HES'leri alan firmalar sadece suyun gücünden istifade edebilir. Suyun bir metreküpünü dahi kullanamaz." dedi. - Anadolu Ajansı

'HES'lerde firmalar sadece suyun gücünden istifade edebilir'
16-11-2016 20:22
Google News

TBMM

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Hidroelektrik Santrallere (HES) yönelik, "Vatandaşlarımız endişe etmesin, HES'leri alan firmalar sadece suyun gücünden istifade edebilir. Suyun bir metreküpünü dahi kullanamaz" dedi.

Eroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığının 2017 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Konya Ovası Projesi'ne (KOP) yönelik bir soru üzerine Eroğlu, Osmanlı Devleti döneminden bu yana düşünülen söz konusu projenin AK Parti döneminde hayata geçirildiğini vurguladı.

KOP'ta 3 önemli adımın hayata geçirildiğine işaret eden Eroğlu, Derebucak'ta inşa edilen barajla Nevşehir Gölü'nün kurtarıldığını, buradan taşan fazla suların ise inşa edilen suni nehirle Konya Ovası'na aktarıldığına dikkati çekti.

Eroğlu, Akdeniz'e boşa akan suları da Konya Ovası'na yönlendirmek amacıyla "Mavi Tünel Projesi"ni gerçekleştirdiklerini belirterek, "Neticede Konya Ovası'na yaklaşık olarak 700 milyon metreküp su aktarma imkanı hasıl oldu. Ayrıca bu sulardan yılda 100 milyon metreküp de Konya için içme suyu hazırlıyoruz. Arıtma tesisi ve ishale hattı inşallah önümüzdeki yıl bitecek. Konya'nın 2070 yılına kadar su meselesi kökünden çözülecek." ifadesini kullandı.

Atık suların sulamada kullanılması konusunda da bir çalışmanın yapıldığını aktaran Eroğlu, "Akarçay Havzası, Ergene'de, Konya Havzası'nda su eksikliği olan yerlerde atık suların ileri arıtılarak sulama suyu olarak kullanılması çalışmalarını başlattık." dedi.

İŞKUR üzerinden alınan elemanlar

Bakan Eroğlu, bir milletvekilinin İŞKUR'dan kaç işçi aldıklarına yönelik sorusu üzerine, "İŞKUR'dan genellikle toplum yararına çalışma kapsamında fidanlık ve ağaçlandırma işlerinde, yaklaşık 20 bin eleman almışız. Fidanlıklarda 2 bin 500, ağaçlandırmada 12 bin 500 kişi istihdam edilmiş." bilgisini verdi.

Bu kişilerin istihdamına ilişkin sürecin İŞKUR üzerinden işlediğini anlatan Eroğlu, vasfı uygun olanların genellikle kura yöntemiyle alındığını bildirdi.

Eroğlu, bir milletvekilinin, çalışanların AK Parti teşkilatından gelen isimler üzerinden belirlendiği yönündeki iddiası üzerine; "Hayır efendim, öyle bir şey yok. Kura da herkesin gözü önünde yapılıyor. Öyle bir şey olmaz bizde. Biz, Adalet ve Kalkınma Partisiyiz." yanıtını verdi.

Çiftçiler için "OMGİ" talimatı

Su Kanunu hazırlanırken, bütün kurum, kuruluşlar ile üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının da görüşünün alındığını belirten Eroğlu, bunun yanı sıra 25 havzanın koruma eylem planını hazırlayarak uygulamaya başladıklarını vurguladı.

Eroğlu, milletvekilerinin sorusu üzerine şu anda Tokat'a 16 tane Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonlarının (OMGİ) kurulduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Şu anda OMGİ'lerden çiftçilerimiz yeteri kadar istifade etmiyor. Bunu fark ettik. Bütün okullarda otomatik meteoroloji istasyonu verileri nasıl kullanılır, okullarda eğitim vermeye başladık. Ayrıca çiftçiler talep ederse, özellikle Tokat'ta, ben arkadaşlara talimat veriyorum. Bütün çiftçilerde akıllı bilgisayarlara sistemi yüklesinler. Radar görüntüleri, ikazlar oradan otomatik olarak görülsün."

Aşağı Çekerek Projesi'nde ana iletim hattının 16 bin 170 metre uzunluğundaki boru hattı olduğunu anlatan Eroğlu, projede 7 bin 539 hektar alanın sulanmasını sağlayacak birinci kısımla ilgili ihalenin 24 Kasım tarihinde gerçekleştirileceğini bildirdi.

Niğde'de yapılacak atıksu ileri arıtma tesisi

Orman yangınlarına yönelik Eroğlu, 'Yangın mevsimi bitti' denilen dönemlerde de bazen beklenmedik yangınların çıkabildiğine dikkati çekerek, bu nedenle bazı helikopterlerin yaz-kış yedekte bulundurulabileceğini ifade etti.

Tokat'taki Kaz Gölü'nde de çevreye uyumlu bir temizlik yapılacağını belirten Eroğlu, İğneada'daki Longoz ormanlarında nükleer santral ve liman yapımına yönelik kendilerine gelen bir talebin olmadığını, milli parklar içinde buna müsade etmediklerini aktardı.

Bakan Eroğlu, Niğde Akkaya Barajı ile ilgili soru üzerine de "Niğde'mizin atıksu ileri arıtma tesisi yapılması lazım. Bunun projeleri bitti. Çok ileri, çok modern bir arıtma tesisi yapacağız hatta oradan çıkan suları sulamada kullanacağız. Biz, 2017 yatırım programına teklif ettik, yapmak istiyoruz." karşılığını verdi.

Eroğlu, Kanal İstanbul Projesi'ne yönelik de bunun ilgili bakanlıklar öncülüğünde etkilerini araştırma çalışmalarının yapıldığını belirterek, havzaların korunduğunu vurguladı.

"Firmalar sadece suyun gücünden istifade edebilir"

AK Parti döneminde orman kadastrosu ile tapu kadastro işlemlerinin birleştirildiğine işaret eden Eroğlu, eskiye kıyasla ihtilafların artık kalmadığını, bazılarının ise mahkeme kararlarıyla çözüldüğünü dile getirdi.

Eroğlu, "HES'in dereleri kuruttuğu" iddasına yönelik gelen bir soru üzerine de şu görüşlere yer verdi:

"HES'ler elektriğin sigortası. Kanal tipi HES'lerden ziyade kanal biriktirmelilerden vatandaş memnun ama sadece itiraz, Karadeniz'de dereyi bir taraftan alıyor tünelle öbür havzaya aktarıyor. Bu artık yapılmasın diye arkadaşlara talimat verdim. İkincisi de şu kararı aldık, derelerde canlı hayatın devamı için DSİ tarafından otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu kurup online olarak bunun takibi şeklinde ve gerekirse yaz aylarında HES'in durdurulması ve bütün suyun akarsuya verilmesi şeklinde kararlarımız alındı.

Vatandaşlarımız endişe etmesin, HES'leri alan firmalar sadece suyun gücünden istifade edebilir. Suyun bir metreküpünü dahi kullanamaz. Orada, vatandaşın sulama, içme suyu gibi bütün hakları saklıdır, önceliklidir. Sadece suyun gücünden istifade etme hakkı veriyoruz. Yani bir litre suyu satamaz veya kullanamaz."

Muhabir: Burcu Çalık

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ