USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

'Her gün balık vermektense balık tutmayı öğretiyoruz'

Bayburtlu Kadınlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğini kuran Leyla Karabulut, yardım faaliyetleri yerine yöre kadınını üretime yönlendirerek onların hayatında kalıcı etki oluşturacak ve onları sosyal hayata katacak çalışmalara öncülük ediyor.

'Her gün balık vermektense balık tutmayı öğretiyoruz'
30-09-2017 17:37
Google News

BAYBURT - Abdulkadir Nişancı

Bayburt'ta, 2002 yılında Bayburtlu Kadınlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ni kuran Leyla Karabulut, yardım faaliyetleri yerine yöre kadınını üretime yönlendirerek onların hayatında kalıcı etki oluşturacak ve onları sosyal hayata katacak çalışmalara öncülük ediyor.

Karabulut, derneğin kurulduğu 2002 yılında Bayburt'ta kadının çalışabileceği çok az iş ortamının bulunduğunu o yıllarda kadının çalışmasına da çeşitli nedenlerle izin verilmediğini anımsattı.

 

Dernek çatısı altında çeşitli ayni ya da nakdi yardımlar yerine kadınlara el becerilerinden aşçılık kurslarına, yöresel kıyafet üretiminden seramik kurslarına kadar birçok alanda eğitimler verdiklerini belirten Karabulut, "Tabii ki kadına destek veririz, ihtiyaçlı kadınlara, çocuklara yardım ederiz, bunu da yapıyorduk ama bizim için en önemlisi her gün balık vermektense balık tutmayı öğretmekti." dedi.

"Evde yaptıklarını daha profesyonelce yaparak para kazanma şansı elde ettiler" 

Karabulut, derneğinin kuruluşundan günümüze kadar kadınlara yönelik çeşitli bakanlıklara ait 10'a yakın proje yürüttüğünü ifade ederek, bu projelerden bin dolayında Bayburtlu kadının faydalandığını söyledi.

 

Kadınların burada zaman zaman meslek eğitimi, zaman zaman rehberlik danışmanlık katkısı aldıklarını belirten Karabulut, "Sağlıklı yaşam için ücretsiz spor yapma şansı buldular. Bunlar aslında kadınlarımız için çok uzak şeylerdi. Biz bunları başardık diye düşünüyorum ama en önemlisi kadınları girişimciliğe hazırladık. Burda aşcılık eğitimi aldılar, yöresel el sanatlarımız vardı herkes bilmiyordu onu öğrendiler. Yine evde yaptıklarını daha profesyonelce yaparak para kazanma şansı elde ettiler." diye konuştu.

"Şu anda aktif olarak 35 kadını istihdam ediyoruz" 

Karabulut, kadınlara yönelik faaliyetler yürüten derneğin hayatın birçok alanına dönük projeler ürettiğini ve bu projelerle kadınlara eğitimler verdiğine dikkati çekti.

İlk projelerinin "Hayatın Merkezinde Kadın" olduğunu anımsatan Karabulut, "Burada Bayburt kadını ilk defa ebru sanatıyla tanıştı, seramik dekorlama yaptı. Bunlar Bayburt'ta yapılmayan hele de kadınlarımızın hiç yapmadığı şeylerdi. Daha sonra 'Yöresel Yemeklerle Yerel İstihdam' projemizi yürüttük. Bu projemizde de unutulmaya yüz tutmuş Bayburt'un yöresel yemeklerini tanıtmayı başardık. Gelinen noktada aynı zamanda iktisadi bir işletme ve vergi mükellefi olan derneğimiz birçok kadını da istihdam ediyor. Şu anda aktif olarak 35 kadını istihdam ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu. 

 

Karabulut, dernekçilik faaliyetinin gönüllülük esasına dayalı çalışmalar olduğunu, insanın kendisine ayıracağı zamanı diğer insanlarla paylaştığını ve bunun da kendisini mutlu ettiğini anlattı.

Derneğin kadınlara balık vermek yerine balık tutmayı öğrettiğini söyleyen Karabulut, "Biz hergün balık vermektense balık tutmayı öğretelim ki kadın kendi geçimini kimseye muhtaç olmadan sağlayabilsin. Çünkü çok daha onurlu bir şey bu. Çok şükür devletimiz de kadınımıza fazlaca destek oluyor, pozitif ayrımcılık yapıyor. Eskiye oranla artık kadınımız çok daha iyi durumda." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ