İSTANBUL - ANDAÇ HONGUR
Türk Dermatoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Gonca Gökdemir, güzellik salonunda çalışan kişinin hekim dahi olsa tıbbi müdahalede bulunamayacağına dikkati çekerek, "Yasalarla yasaklanmıştır. Halkımızın bu konuda mutlaka bilinçli olması gerekiyor. Eğer tıbbi işlem yaptıracaksa da hastane, muayenehane veya özel tıbbi klinikler olabilir." dedi.
Gökdemir, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, güzellik uzmanlarının tıp fakültesi mezunu ve hekim olmadığını vurgulayarak, tedavi amaçlı lazer uygulaması, enjeksiyon uygulamaları, mezoterapi, dolgu, botoks gibi tıbbi uygulamaların "güzellik salonu" adı altındaki yerlerde yapılamayacağını söyledi.
Dermatoloji veya estetik dermatolojide sivilce, akne, leke, ben tedavisi ve bununla ilgili lazer cihazı kullanımının mutlaka hekim tarafından yapılması gerektiğinin altını çizen Gökdemir, şöyle devam etti:
"Son zamanlarda bu konuyla ilgili cihazlar çok arttı ve bu cihazlar herkes tarafından satın alınabiliyor. Görüyoruz ki ben tedavisi yaptığını iddia eden güzellik uzmanları var. Benlerin bazıları çok tehlikeli olabilir, bunu da ancak bir dermatoloji uzmanı ayırt edebilir. Dolayısıyla ben, leke tedavisi, cilt gençleşme, kırışıklık tedavisi gibi tedaviler mutlaka hekimler tarafından yapılmalı. Güzellik uzmanlarının yetki alanında Sağlık Bakanlığı'nın onlara onay verdiği bir epilasyon cihazı var. Lazer epilasyon kullanmaları yasak. Kullanabilecekleri tek cihaz bakanlığın onayladığı cihaz. Bunun da tedavi amaçlı kullanımı yasak." diye konuştu.
"Süresiz kapatılabiliyor"Gökdemir, güzellik uzmanlığı için aylık programlar şeklinde sertifika programlarına gidilerek, güzellik uzmanı veya estetisyenlik eğitimi alındığına değinerek, şu bilgileri verdi:
"Güzellik uzmanları sadece kendi eğitim alanlarındaki konularda eğitim verebilir. Güzellik uzmanları hekim olmadığı için hiçbir şekilde herhangi bir hastalık tedavisiyle veya hastalığın tedavisinde kullanılan herhangi bir cihazın kullanımıyla ilgili eğitim veremez. Bu yasal da değildir. Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda çok ciddi yaptırımları ve kuralları var. Hastalık veya tedaviyle ilgili eğitimleri veya tedavide kullanılan cihazların kullanımıyla ilgili eğitimlerin hepsini mutlaka bu konuyla ilgili uzmanlaşmış bir hekim vermeli."
Derneğin hekimler ve hastalardan gelen şikayetler doğrultusunda yasa dışı işlem yapan kurumları, bulundukları illerin sağlık müdürlüklerine şikayet ettiğini belirten Gökdemir, "Türk Dermatoloji Derneği olarak sosyal medyada ve medyada halkı bilinçlendirici açıklamalarda bulunuyor, hangi uygulama ve tedavilerin nerede yapılması gerektiğini anlatıyoruz. Derneğimize ait sıkı çalışan bir hukuk büromuz var. Bu konuyla ilgili sürekli gelişmeleri takip ediyor ve herhangi yasa dışı bir durum olduğunda bakanlık veya illerdeki sağlık müdürlükleriyle temas halinde bulunuyor." dedi.
dikGAZETE.com