Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “2014 sonu itibariyle özellikle ekonomik ilişkilerde yaklaşık 2 milyar dolarlı bir ticaret hacmine sahibiz ve hedefimiz en kısa zamanda bunu 5 milyar dolara ulaştırmak” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, davetlisi olarak Türkiye’ye gelen ve bir dizi temaslarda bulunan Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ortak basın toplantısı düzenledi. İki ülke cumhurbaşkanları arasında, “Türkiye Cumhuriyeti ile Macaristan Arasında Dostluk ve İşbirliği Anlaşması” imzalandı. Anlaşmanın imzalanmasının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Cumhurbaşkanı Ader ile gerek dar kapsamlı gerekse heyetler arası görüşmeleri gerçekleştirdiklerini söyledi.
“EN KISA ZAMANDA BUNU 5 MİLYAR DOLARA ULAŞTIRMAK”
Macaristan Cumhurbaşkanı Ader’in Ankara ziyaretini anlamlı bulduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gerek sayın Abdullah Gül beyin kısa bir süre önce Macaristan yapmış oldukları ziyaret, evvelinde 2013 benim yaptığım ziyaret, ardından yine çok çok bir kısa süre önce sayın başbakanımızın yapmış oldukları ziyaret ve ardın bu iadeyi ziyaret Türkiye-Macaristan ilişkilerinin üst düzeyde ne tür bir sıklıkla devam ettiğinin en güzel ifadesidir. Tabi şuanda 2014 sonu itibariyle özellikle ekonomik ilişkilerde yaklaşık 2 milyar dolarlı bir ticaret hacmine sahibiz ve hedefimiz en kısa zamanda bunu 5 milyar dolara ulaştırmak, Tabi bu yeterlimi, değil” diye konuştu.
Macaristan ile siyasi işbirliğinin çok büyük anlam ifade ettiğini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyasi işbirliğinde de özellikle AB sürecinde Macaristan’ı her zaman yanları gördüklerini kaydetti.
“AB SÜRECİNDE TÜRKİYE’Yİ YALNIZ KOYMADILAR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan’ın Türkiye’nin AB üyeliğine her zaman desteklerini esirgemediklerini belirtti. Devletlerin devamlılığı esasını yönetimlerin değişmesine rağmen Macaristan’da gördüklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “12 yıllık başbakanlığım döneminde değişen başbakanlar hiçbir zaman AB sürecinde Türkiye’yi yalnız koymadılar. Aynen desteklerini devam ettirdiler. Bundan dolayı şahsım ve milletim adına kendilerine ayrı teşekkür ediyorum. Tabi AB süreci aynen devam ediyor. Biz kararlığımızı aynı şekilde devam ettiriyoruz” dedi.
“TARİHİ NOKTADA ORTAK ZENGİNLİKLERİMİZ VAR”
Terörle mücadele de aynı birlikteliği savunduklarını, aynı şekilde bu süreci devam ettirmenin gayreti içerisinde olduklarına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kültürel noktada ortak yanlarımız var. Tarihi noktada ortak zenginliklerimiz var. Nitekim kendilerinin de bu ziyaretin de ziyaretinde Türkiye’deki Macaristan’a ait tarihi noktada buradaki eserlerin ziyaret edilecek olması ve bu ziyaretle birlikte adeta tarihten bugüne ve yarına buda bizler için şükran vesilesidir. Çünkü aynı şeyi bizler Macaristan ziyaretlerimizde gerçekleştiriyoruz. Zigetvar’a kadar gidiyoruz. Buraları ziyaret ediyoruz. Bunlarda bu işin ‘kadim’ dostluk noktasında önemli ayağını oluşturuyor. Aranızda biliyorsunuz Macaristan’la Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey anlaşması var. Bunun birincisini başbakanlığım döneminde gerçekleştirmiştik. İkincisini sayın Davutoğlu ile gerçekleştirdiler. Buda yine Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey çalışmalarının kararlılıkla devam etmesinin bir ifadesi” şeklinde konuştu.
“MACARİSTAN’IN BU KONUDA BİR DENEYİMİ VAR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, enerji konusunda Türkiye’nin transit geçiş noktasında oluşundan dolayı yüklenilen sorumlulukların olduğunu vurguladı.
TANAP ve Türk Akımı olarak adlandırılan bir sürecin olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Avrupa açılan bir kapı olarak yine dostlarla gerek doğalgaz konusunda gerekse nükleer enerji konusunda ki Macaristan’ın bu konuda bir deneyimi var. Bu deneyimlerimden sağ olsunlar ‘biz her türlü tecrübemizi sizlere aktarmaya hazırız’ dediler” diye konuştu.
“TÜRK-MACAR DOSTLUĞUNUN DA BANA GÖRE EN GÜZEL İFADESİ OLACAKTIR”
AB görüşmelerinde şuanda 17 nolu faslın Letonya’nın dönem başkanlığında artık bunun açılmasını istediklerini ve bu konuda Macaristan’ın desteğini de ciddi mana önemsediğini özellikle ifade ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tüm bunların yanında Türkiye doğu ile batıyı birbirine yakınlaştıran bir köprü ve bu görevimizi hassasiyetle sürdürmenin gayreti içerisindeyiz. Özellikle Macaristanlı dostlarımız 2020 yılına kadar Avrupa Birliği’nden alacakları destekle önemli otoyol projeleriyle ciddi adımlar atmanın planlaması içindeler. Dünyada müteahhitlik sektöründe ikinci sırada yer alan Türk müteahhitlerinin Macaristan’da gerçekten önemli iş çıkaracaklarına inanıyorum. Bunu kendileriyle paylaştık ve burada Macar müteahhitlerle işbirliği yoluyla olabilir. Birlikte farklı ülkeler de adım atmalarının özellikle mümkün olduğunu söylemek isterim. Çünkü bu büyük projeleri gerçekleştirmede müteahhitlerimizin başarıları bizleri gururlandırıyor. Gittiğimiz ülkelerde bu eserleri gördüğümüz zaman gururlanıyoruz ve bu Türk-Macar dostluğunun da bana göre en güzel ifadesi olacaktır diye düşünüyorum” dedi.
2014 Türkiye’yi 120 bin Macar turistin ziyaret ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’den de Macaristan’ı 60 bin turistin ziyaret ettiğini kaydetti.
“BM’DEN GELEN DESTEK 250 MİLYON DOLARDIR”
Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir Macar gazetecinin, “Suriye ile ilgili Türkiye’ye ne kadar bir yük gelmekte” diye sorması üzerine, “Şu ana kadar sadece Suriye’den 1 milyon 700 bin sığınmacı ülkemize geldi. Yaklaşık 300 bin sığınmacı da Irak’tan geldi. Toplamda 2 milyon sığınmacı şuanda ülkemizde çadır ve konteynır kentlerde yaşıyor. Birde şehirlerimize dağılmış olarak evlerde kalan var ayrıca. Bunlar Türkiye’nin birçok şehrine dağılmış vaziyette. Sadece sınır kentler değil. Bize şuana kadar maliyeti yaklaşık 5.5 milyar doları buldu. BM’den gelen destek 250 milyon dolardır ve biz tabi yine açık kapı politikasıyla oradan bize gelebilecek olan komşularımıza kapılarımızı hiçbir zaman kapatmadık, kapatmıyoruz ve ülkemize sığınmış olan Suriyeli ve Iraklı dostlarımıza ‘acaba burada ne gibi imkanlar oluştura biliriz’ çünkü bunlar içerisinde gayet iyi yetişmiş olan insanlarda var. Yani bunların doktor var, mühendis var, avukat, öğretmenler var. Acaba bunlardan nasıl istifade ederiz diye bununla ilgili birçok çalışmaları sürdürüyoruz. Bunlar özellikle de yüksek seviyede nitelikli insanlar durumunda. Bu konuyla ilgili çalışmaları hükümetimiz sürdürüyor. Bizlerde şuanda çadır ve konteynır kentlerde ilave yerler açmak suretiyle her hangi bir gelişmede bir sıkıntı yaşamayalım diye AFAD ve Kızılay başta olmak üzere bu çalışmalar takip ediliyor” şeklinde konuştu.
(İHA)