USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

Hayvanat bahçesi sakinlerinin bakıcılarıyla dostlukları şaşırtıyor

Büyüklüğü ve barındırdığı türler bakımından dünyanın önde gelen hayvanat bahçeleri arasında yer alan Gaziantep Hayvanat Bahçesi'nde, bakıcıların hayvanlarla kurdukları duygusal bağ şaşırtıyor.

Hayvanat bahçesi sakinlerinin bakıcılarıyla dostlukları şaşırtıyor
14-11-2017 17:32
Google News

GAZİANTEP - ÖZKAN BEYER

Büyüklüğü ve barındırdığı türler bakımından dünyanın önde gelen hayvanat bahçeleri arasında yer alan Gaziantep Hayvanat Bahçesi'nde, bakıcıların hayvanlarla kurdukları duygusal bağ şaşırtıyor.

Büyükşehir Belediyesince 2001 yılında Burç Ormanı'nda kurulan hayvanat bahçesi, içindeki 300 türde 7 bin hayvanla, yerli ve yabancı turistlerin kentte ilk uğradığı mekanlardan biri haline geldi.

Yüzölçümü ve barındırdığı türler bakımından Türkiye'de ilk, Avrupa'da ikinci, dünyada dördüncü sırada yer alan hayvanat bahçesinde, en çok bakıcılar ile hayvanlar arasındaki ilişkiler dikkati çekiyor.

Annesi tarafından terk edilen "Can" isimli şempanze, kendisini adeta anne şefkatiyle büyüten bakıcısı Nedim Aslan'dan başkasına yaklaşmıyor ve zamanının büyük çoğunluğunu bakıcısıyla geçiriyor.

Yıllardır severek büyüttüğü manda, lama ve koyunlar da bakıcıları Kureyş Aytaç'ı gördüğünde koşarak yanına geliyor. Hayvanların, doğumlarından bu yana yanlarında bulunan Aytaç'ın "otur, kalk, yat" gibi komutlarını yerine getirmesi görenleri hayrete düşürüyor.

"Uzman kişileri seçiyoruz"

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma Daire Başkanı Celal Özsöyler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bakıcıları işe alırken özellikle hayvansever olmalarına dikkat ettiklerini belirtti.

Bakıcılığın sadece yem vermekten ibaret olmadığını dile getiren Özsöyler, "Bakıcıların sevgiyle hayvanlara bakmalarını istiyoruz. Bu konuda uzman kişileri seçiyoruz. Özellikle filler, maymunlar ve mandalarla gönül birliği yapan bakıcılar var. Özellikle şempanze Can, bakıcısını annesi gibi görüyor. Kendisiyle duygusal bağ kurdu. Bakıcımız da maymunu, adeta çocuğu gibi büyütüyor." dedi.

"Can" isimli şempanzenin bakıcısı Nedim Aslan ise hayvanat bahçesinde bulanan 8 tür maymuna, 2 arkadaşıyla baktığını belirtti.

Maymunlarla aralarında özel bir bağ kurduklarını dile getiren Aslan, "Maymunlarla kendileriyle ilgilendiğimiz için bize zarar vermiyorlar. İstediğimiz şeyleri yapıyorlar. Can şu anda iki yaşına bastı. Annesi bakmadığı için ekip arkadaşlarımızla birlikte baktık. Sürekli kucağımızda olmak istiyor. Başkasının yanına gitmiyor. Kendisine bir çocuk gibi bakıyoruz." şeklinde konuştu.

Bir evladın nasıl yetiştirilmesi gerekiyorsa Can'ı da öyle yetiştirdiğini belirten Aslan, zamanı geldiğinde buldukları bir şempanze ile çiftleştireceklerini sözlerine ekledi.

"Kamerun koyunlarıyla aramız çok iyi"

Hayvanat bahçesinde 3 yıldır görev yapan Kureyş Aytaç da sevdiği işi yapmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Aytaç, hayvanlarla aralarının gayet iyi olduğunu, verdikleri bazı komutları yerine getirdiklerini dile getirerek, "Kamerun koyunlarıyla aramız çok iyi, geyiklerle de. Tüm yemlemelerini, hastalandıklarında tedavilerini yapıyoruz. Bu yüzden çağırdığımızda yanımıza geliyorlar, bizimle beraber geziyorlar." diye konuştu.

Zürafa, kanguru ve timsahlara 13 yıldan bu yana bakan Ali Göker ise hayvanlar içerisinde en çok "Şakir" isimli zürafayı sevdiğini belirtti.

Şakir'in çok asil bir hayvan olduğunu dile getiren Göker, "İnsanlara kendisini sevdiriyor. Bizler de kendisini seviyoruz. Zürafa güvenebileceği birini görünce yanına gidiyor. Bu yüzden özel bir bağımız var. Ne zaman çağırsam, gel desem geliyor. Bir yıl sonra Şakir'i, çiftleşmeleri için Selvi ile bir araya getireceğiz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ