Irak'ın birçok bölgesinde olduğu gibi, Havice'yi de Haziran 2014'te ele geçiren DAEŞ, iki yıldan uzun süredir ilçe merkezi ve çevresindeki bölgeleri kontrol ediyor.
AA muhabirine konuşan Havice Kaymakamı Sehban el-Cuburi, ilçenin teröristlerce ele geçirilmeden önce çoğunluğu Sünni Araplardan oluşan 320 bin nüfusa sahip olduğunu ancak bu sayının yaşanan çatışmalar sebebiyle 100 bine düştüğünü söyledi.
Cuburi, ilçeye bağlı Reşad, Abbasi, Zap, Riyad kasabalarının yanı sıra 400 köyden birçoğunun boşaldığını ya da yıkıldığını belirterek şunları kaydetti:
"Güvenlik güçleri ve teröristler arasındaki çatışmaların şiddetlenmesi, operasyonların hız kazanması, tutuklama ve öldürme olaylarından dolayı ilçe sakinleri daha güvenli bölgelere kaçmaya başladı."
Çatışmalar sırasında esir alınanlara dair ise Cuburi, "Esir alınan Irak ordusuna bağlı askerler ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmergeler, Havice'deki özel bir hapishanede tutuluyor." dedi.
İlçedeki sivillerin durumu çok kötü
Irak Meclisi Kerkük Arap Listesi Milletvekili Halid el-Mafraci de Havice'nin kısmi olarak kuşatma altında olduğunu, iki yıldan uzun süredir orada yaşayan sivillerin temel ihtiyaç maddelerinden yoksun olduğunu söyledi.
Mafraci, "Tam bir insanlık dramı yaşanıyor. Gıda, ilaç ve temiz içme suyu çok zor temin ediliyor. Çarşıda her şey normalin üç dört katı fiyatla satılıyor. Bu insanların en kısa zamanda kurtarılması lazım." dedi.
Terör örgütü DAEŞ'in Havice'de her geçen gün zayıfladığına da değinen Mafraci, "Örgütün ilçe merkezi başta olmak üzere diğer bölgelerdeki militan sayısı azalıyor. Reşad, Abbasi, Zap ve Riyad kasabalarıyla çevre köylerde dağınık bir gücü bulunuyor. Elimize geçen bilgilere göre Havice'deki militan sayısı 500'ü geçmiyor. Uluslararası koalisyon güçlerinin hava saldırısı sayesinde örgütün hareket kabiliyeti de çok azaldı." ifadelerini kullandı.
Peşmerge ilçenin kurtarma operasyonuna katılacak
Kerkük Peşmerge Komutanı Kemal Kerküki de ilçenin kurtarma operasyonundan önce tamamen kuşatılması gerektiğini vurgulayarak, "Örgüte, Musul ve diğer bölgelerden gelen lojistik desteğin tamamen kesilmesi halinde, kurtarma operasyonuna start verilebilir." değerlendirmesinde bulundu.
Söz konusu ilçeyi DAEŞ'ten kurtarma operasyonuna başlandığı takdirde Peşmerge güçlerinin de katılacağını söyleyen Kerküki, "Bölge asayişinin sağlanması için ilçenin terör örgütünden temizlenmesi lazım. Operasyonun en başında biz de yer alacağız." diye konuştu.
Operasyon için 3 bin gönüllü var
Bölgelerinin DAEŞ'ten geri alınması için kendi çabalarıyla hazırlıklara başladıklarını belirten Kerkük'teki Arap Meclisi Üyesi ve El-Hadidi aşireti lideri İsmail el-Hadidi de ilçe örgütün eline geçmeden önce asker veya polis olarak görev yapan 3 bin kişinin gönüllü olarak operasyona katılmak için isim yazdırdığını ifade etti.
dikGAZETE.com