ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), ithal edilen fidanlar ile ülkeye gelen bitki hastalıklarının zarara yol açması üzerine harekete geçti. Biyolojik mücadele yürütülürken yerli üretimi destekleyici tedbirler alınacak.
AA muhabirinin bakanlık yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Türkiye'de "süs bitkisi" adı altında, park ve bahçelere dikilen fidanların büyük çoğunluğu ithal edilirken, bunlar hastalık riski taşıyabiliyor.
Bitki hastalıklarıyla biyolojik mücadele yürüten Orman ve Su İşleri Bakanlığı, ayrıca ithalatı azaltmak için yerli üretime destek veriyor.
Bu kapsamda geçen yıl 156 gerçek ve tüzel kişiye fidanlık kurması için 13 milyon lira kredi desteği verilerek, toplam 2 bin 600 dekarlık alanda 24 milyon fidan üretildi.
Ayrıca özel sektöre destek için "Orman Fidanı Üretimi Programları"na göre ihtiyaç fazlası İzmit Orman Fidanlığındaki 826 dekar alan, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yönetiminde 20 alt yüklenici fidan üreticisine çalışma alanı olarak ayrıldı.
Kurulan fidan borsasının iş hacmi arttıÖzel sektör fidancılığının en yoğun olduğu bölgelerden biri olan Sapanca'da, sektöre öncülük edilmesi, sektörün ürünlerinin iç ve dış pazara tanıtım ve pazarlanmasında katkı sağlanması amacıyla 5,5 milyon lira yatırım ile fidan borsasının alt ve üst yapısı kuruldu.
Toplam 179 dekarlık alanda kurulan Sapanca Tanıtım ve Sergileme Fidanlığı'nda 119 fidan üreticisi borsa alanında ürünlerini sergiledi. Yaklaşık 300 bin fidanın bulunduğu borsanın iş hacmi de arttı. Açıldığı tarihten bu güne kadar geçen üç yılda iş hacmi, 1 milyon 250 bin liradan 6 milyon liraya yükselerek 5 kat arttı.
İthal ürünlerle bitki hastalıkları riskiOrman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılan desteklerle fidan ithalinin önüne geçilirken, muhtemel bitki hastalıklarının ülkeye girişinin engellenmesi amaçlandı.
İthal fidan nedeniyle önceki yıllarda Türkiye'de görülmeyen bazı bitki hastalıkları belirlenirken, bu hastalıklar ile mücadele için biyolojik mücadele başlatıldı.
Türkiye genelinde bulunan biyolojik mücadele laboratuvarında yılda ortalama 500 bin yırtıcı ve avcı böcek üretilip, orman zararlılarıyla mücadele için doğaya salındı.
"Ormanlara dikilen fidanların tamamı ülkemizde üretiliyor"Konuya ilişkin AA muhabirine bilgi veren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ormanlara dikilen fidanların tamamının yerli üretim olduğuna işaret etti.
Eroğlu, "İthalatı azaltmanın yolu ülkemizdeki yerli üreticilerimizin güçlendirilmesinden ve desteklenmesinden geçiyor. Ben her gittiğim yerde bunu söylüyorum. Bizim park ve bahçelerde kullanılacak boylu fidan ve süs bitkilerini üretecek bilgi ve kapasitemiz var. Yaptığımız destekler ile bu bitkilerin ithalatının önüne geçmeye çalışıyoruz." değerlendirmesini yaptı.
Hedef, ithalattan ihracata geçmekSon yıllarda verilen destekle Türkiye'de fidan sektörünün hızla geliştiğini vurgulayan Eroğlu, "Bundan büyük memnuniyet duymaktayız. Türkiye artık fidan ithalini bırakmalıdır. Süs bitkisi üreticileri yeterli bilgi birikimine sahiptir. Belli bir plana bağladıktan sonra her türlü çap ve boyda fidan yetiştirecek kapasitemiz var. Özellikle boylu fidan ihtiyacının yurt içi kaynaklardan karşılanması için özel sektör fidancılığının geliştirilmesine bakanlığımız büyük ehemmiyet vermektedir. Hedefimiz fidan ithal eden ülke durumundan fidan ihraç eden ülke haline gelinmesidir." ifadelerini kullandı.
Muhabir: Zehra Aydın Turapoğlu