USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

Hanımeli Çarşısı'nın 'Altın Kızlar'ı

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde, yaptıkları yöresel kıyafetli oyuncak bebekleri satışa sunan 4 kişilik "Altın Kızlar" grubu, hem ilçenin tanıtımına hem de evlerinin bütçesine katkıda bulunuyor.

Hanımeli Çarşısı'nın 'Altın Kızlar'ı
25-10-2017 16:02
Google News

BALIKESİR - Seyhan Kırıcı

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde yaptıkları yöresel kıyafetli oyuncak bebekleri satışa sunan 4 kişilik "Altın Kızlar" grubu, hem ilçenin tanıtımına hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl haziranda Hanımeli Çarşısı'nı açtıklarını ve kadınların evde ürettiklerini burada satmaları için ön ayak olduklarını söyledi.

Çarşıda yöresel kıyafetli bebek, kağıt sepet, patik, salça ve erişte gibi ürünleri yapıp satan 160 kadın bulunduğunu belirten Yavaş, turistlerin en çok yöresel kıyafetli bebeklere ilgi duyduğunu aktardı.

Yavaş, kadınların ilgili ve başarılı oldukları alanlarda üretim yaptıklarını ifade ederek, "Yaklaşık 6 ay önce de Alaylılar Atölyesi'ni kadınlara tahsis ettik. Kimisi gazete kağıtlarından sepet ve benzeri hediyelik eşyalar bazıları da yöresel erişte, reçel, salça üretiyor. Kendilerine 'Altın Kızlar' diyen bir grubumuz var, bunlar da yöresel kıyafetli bebekler üretiyor. Sındırgı, Yörük memleketi ve her mahallenin kendine özgü yöresel kıyafetleri bulunuyor. Yaptıkları bebekleri, yöreye ait elbiselerle giydiriyorlar."

Yöresel kıyafetli oyuncak bebeklerin fiyatının, işçiliği, kumaşı ve boyutlarına göre değiştiğine işaret eden Yavaş, oyuncak bebeklerin 30-40 lira arasında satıldığını, toplu alımlarda ise fiyatın bir miktar düşürülebildiğini belirtti.

"Yöresel kıyafetleri diktik ve giydirdik"

Altın Kızlar grubundan Fahriye Tavlı, Sındırgı'nın kırsal mahallelerinde kadınların halen yöresel kıyafetlerle dolaştığını söyledi.

Oyuncak bebeklere ilçeye bağlı mahallelerde giyilen yöresel kıyafetlerinin aynısını diktiklerini aktaran Tavlı, kumaşları genelde çeyiz sandıklarından çıkardıklarını belirtti.

Tavlı, sadece bebeklerin hazır geldiğini daha sonraki malzemelerin ise tamamen kendilerine ait olduğunu vurgulayarak, "Bu bebeklere kadınların günlük giydiği yöresel kıyafetleri diktik ve giydirdik. Bunlar günlük giyilen kıyafetler ve birebir olması için özen gösterdik." dedi.

Bebek yapımında genellikle çeyizlerinde, sandıklarında bulunan eski kumaşları kullandıklarını belirten Tavlı, "Satışımız çok iyi. Bazen tek tek satılıyor ama bazen de büyük şehirden gelip hepsini alıp giden müşterilerimiz var." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ